Keresés
 
 
Megtekintve: 1200 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Interjúk

Takács Éva: „A szépirodalom ajtaját is megdöngetem”

 

 

„A szépirodalom ajtaját is megdöngetem”

 Könyvek hitükben erős és kereső embereknek

 

  

 

          Két könyvét mutatta be tegnap az érdeklődőknek Sebestyén Péter, a csíkszentmihályi származású, Marosvásárhelyen szolgálatot teljesítő római katolikus pap. A Kincs mélyre ásva és Gördeszkán a mennyországba című köteteiről a könyvbemutató előtt beszélgettünk a szerzővel.

Egyszerre két könyvvel örvendezteti meg olvasóit. Mennyiben függ össze a két kötet keletkezése?

              A két könyv anyaga műfaji szempontból teljesen elüt egymástól: a Kincs mélyre ásva az egyházi A év liturgikus ciklusa vasárnapi igerészeinek magyarázata, amelyek a Vasárnap című hetilapnak készültek, ott jelentek meg. A Gördeszkán a mennyországba című kötet kisesszéket tartalmaz, ez szintén egy év anyaga. Az írások a marosvásárhelyi Központ című hetilap felkérésére születtek, és az erdély.ma portálon legtöbbjük megtalálható. Fél évig egymástól különálló műfajú és témájú publicisztikai írást kellett asztalra tennem, ami a szülési fájdalom minden kínjával, ugyanakkor örömével járt. A változatosság egyszerre öröm és nagy kihívás volt. Amíg a prédikációk témája előre megszabott, a „gördeszkás anyagok” a mindennapi életből adódtak.

Hatottak-e egymásra, és ha igen, mennyire a két műfajban, különböző témákat feldolgozó írások?

             Az esszék megírása után a liturgikus gondolatok is esszésebbek, veretesebbek lettek. Nemcsak a templomi szószék meghosszabbításáról van szó, hanem egyfajta igényesebb irodalmi, hitbeli megközelítésről is, ami egyszerre hordoz teológiai mélységet, misztikát, hétköznapi pszichológiát, ha úgy tetszik, hétköznapi teológiát is.

 A Kincs mélyre ásva című kötetben található írások a nagyböjtben segíthetik az olvasót az elmélyülésben

            Mindenképpen. Egy-egy anyagot úgy kell átolvasni, átelmélkedni, hogy az szívünkhöz hatoljon: akár letenni egy időre, és hagyni, hogy munkáljon a Lélek a szavak által. Ezek a biblikus gondolatok nagyon sok elmélkedést, előkészületet, imádságos elmélyülést és szakmailag igényes forrásmunkák átolvasását jelentették mind teológiai, mind biblikus szempontból. Úgy próbáltam aprópénzre váltani egy-egy szentírási rész mély teológiai üzenetét, hogy nyitott lélekkel csak be kell fogadni, és akkor már a kegyelem dolgozhat. Másrészt igyekeztem úgy átszűrni a lelkemen, hogy teljesen egyéni legyen az az elmélkedés, és érződjék, hogy az én szívemből jön. Az előkészületek során megszenvedtem azt a fajta küzdelmet, amivel, úgy érzem, megkönnyítem az olvasó számára a befogadást. A Biblia tanítását, az egyetemes katolicitás jegyében fogant gondolatokat igyekeztem egy kicsit lefordítani helyi viszonyokra. Ebben nagy segítséget jelentettek anyaországi példaképeim, a misztikusok, a szerzetesek, a teológiai tanárok elmélkedései, ugyanakkora segítséget jelentett Jakubinyi érsek úrnak, volt bilbikus tanáromnak kézikönyve, amely nélkül nem lehet a bibliamagyarázatban labdába rúgni.

 A másik könyv, címéből ítélve – Gördeszkán a mennyországba –, fiataloknak szól. Jól gondolom?

            Fiatalokhoz szól, de nem csak. Inkább azt mondanám, hogy amennyire a Kincs mélyre ásva című könyv azoknak szól, akik csak megerősítik, elmélyítik hitüket, a Gördeszkán a mennyországba című összeállítás azoknak íródott, akik esetleg meg sem nyitják a templom ajtaját, akik keresnek, akik akár Isten nélkül vannak a világban, vagy azoknak, akik megtagadták, elhagyták, akik frusztráltak, esetleg más vallásokban kutatnak valami lelki táplálék után. A kötet témáit, szerkesztését, borítóját, a színeit tekintve összegzése az eddigi könyves missziómnak. Mert én missziónak tekintem az írást: a hit örömének a megosztását másokkal. Világi, közéleti hetilap felkérésére születtek, és minden olyan témát érintenek, amelyek nem is nagyon férnek bele a templomi prédikációba. 14 éves rádiós tapasztalatom rádöbbentett arra, hogy a média eszközei nagyon fontosak, hogy használjuk Isten üzenetének továbbítására. Olyan témákat tudtam itt megragadni, amelyek mindennapjainkat, mindannyiunkat érintenek, és amelyek szorosan összefüggnek emberségünk etikai vonatkozásával, tartásunkkal, értékrendünkkel, viselkedésünkkel. Igyekeztem ezeket a témákat úgy kezelni, hogy legyen benne egy kicsi derű, székely lelkiség is. Biztos, hogy itt is tetten érhető a „paposság”, de igyekeztem lerázni azokat a közhelyeket, amelyek prédikációimba, papi beszélgetéseinkbe is belopóznak. Így kapott teret a kötetben a pénz, a politika, fiatalság, öregség, a korrupciótól a munkáig, a  piacgazdaságtól a nőkig, az apaságtól a halálig nagyon átfogó témák vannak, és azt hiszem, aki engedi, hogy legalább egy téma megérintse, az nem fogja abbahagyni a gondolkodást a cikk befejezése után. Az esszének is ez a lényege, és remélem, hogy ezzel a kötettel egy kicsit a szépirodalom ajtaját is megdöngetem.

Ünnepi kötetnek szánta ezt a könyvet.

        A misszió évében vagyunk, papságom huszadik évében járok, a szülőfalum temploma szentelésének 110. évfordulója van az idén, és a szülőfalum közössége segített nagyban, támogatott anyagilag, hogy ez az összegző kötet megjelenhessen. A cím magyarázataként pedig elmondom, hogy a gördeszkás pap híre hamar bejárta a világot, és akkor arra gondoltam, hogy bizony, a jónak is van hírértéke, és sokkal gördülékenyebben utat tör magának, mint hinnénk.

Takács Éva, Hargita Népe, 2012. március 22.

fotó: Balázs Árpád

LINK:   

http://www.romkat.ro/hu/node/3266
« vissza
 
 

btz webdesign