Keresés
 
 
Megtekintve: 795 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Könyvbemutatók

P.Buzogány Árpád:Családközpontú-e a jelenkor?

 

P.Buzogány Árpád:Családközpontú-e a jelenkor?

 

          Lesújtó a kép manapság a családokról – állapítja meg a szerző, aki Erdőszentgyörgy városának római katolikus lelkésze. A Családi szentély (Emberi kérdések, keresztény válaszok) című könyvében azonban éppen azt igazolja, hogy „a legtöbb ember a családot a boldogság helyének tartja”. 

          Sebestyén Péter negyedik könyve, mely magánszemélyek támogatásával jelent meg a megyeszékhelyi Pro-Print Könyvkiadónál, kimondottan a családról, illetve az azzal kapcsolatos vonatkozásokról szól. A marosvásárhelyi rádióban elhangzott beszélgetésekben vetődnek fel a kérdések, és fogalmazódnak meg azok a válaszok, melyekre a kiadvány alcíme utal. Úgy is mondhatni, hogy a plébános mindennapi tapasztalatait, a híveivel folytatott beszélgetések következtetéseit osztja meg olvasóival, még az olyan témákról is, melyekben nem elsősorban a kívülállónak kell véleményt mondania. Mert jegyességről, próbaházasságról, születésszabályozásról, abortuszról meg nemi életről, féltékenységről és hűtlenségről is véleményt mond, tanácsokat ad a szerző. Mindezt úgy teszi, hogy közben a mindennapokra sokszor eléggé figyelni nem tudó ember szempontjait a vallási előírásokkal, az egyház tanaival is egyezteti.

          Lehet, túl magas a Sebestyén Péter mércéje olykor, ám nem szabad felednünk azt a mindent – családi életet, környezetet, közéleti cselekvést is – befolyásoló, meghatározó tényt, hogy két ember kapcsolata egyrészt nem kirakat, másrészt pedig az egymásra bízott életek ugyanannyit érnek. 

          Az olvasónak, vallásától függetlenül azért is érdekes lehet a szerző véleménye és elvárása, mert egyensúlyba kívánja hozni a magánember viszonyítási pontjait az évszázadokon át hirdetett valláserkölcsi előírásokkal. Éspedig úgy, hogy nem vagylagos megoldásokat kínál. 

2004. május 28.

LINK:

http://udvarhelyi-hirado.ro/regi.php#top

 
« vissza
 
 

btz webdesign