Keresés
 
 
Megtekintve: 992 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Könyvbemutatók

Balázs Katalin: Remetén a vicces papbácsi

 

Balázs Katalin: Remetén a vicces papbácsi

 

         Imádság, zene és humor – ezek az ember legfontosabb gyógyszerei. Sebestyén Péter vallja ezt, aki marosvásárhelyi plébánosként úgy tartja, neki két filiája van: a rádió és a börtön. Kiköti: ő nem író, mégis két kötetét hozta Remetére bemutatásra.

Író és méltató a remetei közönség előtt

          Sebestyén Péter a visszatérő. Remetén szolgált papként és tanárként, ide jön vissza akkor is, ha egy-egy új kötete lát napvilágot, s nem restelli meghatottságát e közösség előtt. A Kincs mélyre ásvabiblikus gondolatokat, a Gördeszkán a mennyországba könyv kisesszéket tartalmaz az élet hétköznapi dolgairól, visszásságairól. Sebestyén húsz éve pap, az utóbbi tizenkét esztendőben tizenkét kötete jelent meg, mégsem tartja magát írónak.

         Azt mondja: „a szépirodalom kapuját döngetem – kívülről”. 

         „Istennel lenni, Istennel menni, ez az én létélményem, s ezért merem ezt bátran vallani” – fogalmaz, ha arról faggatják, miért látott íráshoz. Hitét használva írószeréül, olyan tintátval ír, amely a ma emberének érthető, emészthető kincset kínál elfogadásra.

         „Próbál humoros komolysággal jobbá tenni bennünket” – jellemezte Sebestyént Papp Mihály remetei iskolaigazgató, a könyvbemutató házigazdája, egyik kedvencét is idézve a kötetből: „Noé bárkáját amatőrök, a Titanicot profik építették”.

Hazaérkezett üzenetek

          A Marosvásárhelyi Rádió vallási műsorának szerkesztése mellett ma már katolikus hetilapban, közéleti újságban is rendszeresen megosztja gondolatait a vicces pap. „Isten igéjét hirdetem, a magam módján. Nem akarok templomi szószék lenni, sem leszállított árú történetekkel agyonütni a Szentírás üzenetét. Elégedett vagyok, ha köteteimből egyetlen gondolat megérinti az embert, mert akkor az isteni üzenet hazaérkezett” - fogalmaz Sebestyén, bevallva, amikor a börtönben végez szolgálatot, azért dolgozik, hogy találkozásuk után valami élmény megmaradjon: „Jusson el valami a lélekig... ha egyáltalán megtaláljuk azt”.

         A tollforgató észleli az idők jeleit, felhasználja a technika eszközeit, nem hadakozik ellenük, hisz számára az a fontos, hogy az üzenetet továbbadja. Jó kedélyű emberként minden gondolatához csatol még egy mosolyogtató megjegyzést is. Azt mondja, hogy a technika számos vívmánya olyan, mint a kés: lehet vele szúrni, de vajas kenyeret kenni is.

2012. május 10.

LINK:

http://szekelyhon.ro/aktualis/gyergyoszek/remeten-a-vicces-papbacsi
« vissza
 
 

btz webdesign