Keresés
 
 
Megtekintve: 1041 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Könyvbemutatók

Balázs Katalin: Amikor a pap nem csak „prédikál”

 

Balázs Katalin: Amikor a pap nem csak „prédikál”

 

         Másféle rangot adni a prédikációknak, hogy senki ne mondhassa: a pap is csak prédikál, ízesen, lélekhez szólóan használni a magyar nyelvet, és megszólítani azokat is, akik nem lépik át a templom küszöbét – e célok vezérelték Sebestyén Péter lelkipásztort, hogy tűzhordó is legyen.

         A tollforgató római katolikus pap legújabb kötete Tüzet hoztam címmel jelent meg. Az egyházi C év biblikus gondolatait találjuk benne úgy, ahogyan egy-egy üzenet Sebestyénben „megakadt”, és esélyt adott, hogy találkozzon önmagával.
         A gyergyószentmiklósi Szent István-plébánián szerdán tartott könyvbemutatón derült ki, a Marosvásárhelyről érkező író is pap, akárcsak a plébánia falait fotóival díszítő Kémenes Lóránt. Lám, a pap nem csak prédikál, hangzott el baráti társaságban, a szerző pedig arról beszélt, hogyan tapasztalta meg a szó súlyát főleg olyan helyzetekben, amikor nem nézhetett a hívek szemébe, amikor a templomból a világba kellett szólnia, megszabott keretek között a legtöbbet mondani, amikor még a határidő, „a leggyönyörűbb múzsa” is szorongatta.

         Sebestyén Péter a Marosvásárhelyi Rádió felkérésére ezelőtt tizenöt évvel kezdett mikrofonos hírvivő lenni azok körében, akik nem a templomban, otthonukban akarták hallani Isten szavát. A rádiózás meghozta az íráskedvet, így a Vasárnap újság és több kötet őrzi már gondolatait. „Leírva a szent szövegek már visszanéztek rám, figyelmeztettek” – jegyzi meg arról szólva, mekkora különbség van a kimondott szó és leírt szöveg között, hogy hányszor kereste a legtalálóbb kifejezést, hányszor dorgálta a legjobbra törekedve önmagát.

         Már a címadás is kihívás, azzal kezdődik az alkotás, és meghökkentő kell legyen, figyelemfelkeltő... A Tüzet hoztam cím választása is igazolja a szándékot. Megperzselhet, melegíthet, fellobbanhat, és figyelmeztet: hordozójának mindenképpen ki kell állnia a tűzpróbát

         Könyveiből következetesen  cseng vissza a szerző egyedi humora, de tudja komolyra is fordítani a szót, ha azt kérjük, mondja el, mi a szándéka kötetekbe foglalt, az evangéliumra épülő gondolataival: „Azt akarom elérni, hogy egy-egy írásommal ne csak megszólítsam a hallgatót, olvasót, hanem esélyt teremtsek, hogy találkozzék önmagával.” Aztán dedikálás előtt még hozzáfűz valamit, a szakmától, hivatástól független feladatot: „Tolmács kell legyek, tovább kell adjam, amit rajtam keresztül mondani akar a lélek.”

 

LINK: 

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/179455/amikor-a-pap-nem-csak-%E2%80%9Epredikal%E2%80%9D
« vissza
 
 

btz webdesign