Keresés
 
 
Megtekintve: 964 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Zsille Gábor: Könyvespolcra, Erdélyi készenlét

 

Zsille Gábor: Könyvespolcra

Erdélyi készenlét

 

Sebestyén Péter, az erdélyi Erdőszentgyörgy fiatal plébánosa nemcsak olvasó, hanem tolforgató papi ember is.

Kolozsvárott megjelent könyve, amely a sokatmondóKészenlétben címet viseli, e tevékenység gyümölcse. Kevert műfajú válogatás, hat ciklusba rendezve nyújtja át az ezredforduló szülte gondolatokat. Újságcikkek, rádiós beszélgetések szerkesztett változatai, különféle alkalmakra született beszédek, prédikációk és élménybeszámolók egyaránt elénk kerülnek. Az ökumenizmustól a vadkapitalizmusig, az aradi vértanúktól Szent Miklós püspökig és a hagyományápolásig terjednek a témák, amelyek azonban csak látszólag állnak távol egymástól. Szívből csatlakozhatunk az Előszót jegyző kolozsvári lelkipásztor, Jakab Gábor szavaihoz, miszerint Sebestyén Péter könyve "bizonysága annak, hogy a teológia nem életidegen, elvont tudomány, és hogy a vallásos hit a gondolkodás termékenységét is elősegítheti."

Amint a záróírásból (Önarckép) kiderül, a szerzőt 1993-ban szentelték pappá. Erdőszentgyörgy, ahol immár nyolcadik esztendeje szolgál, s ahol remek szervezőkészséggel templomot épített, a vízzel elárasztott falu, a székely Jeruzsálemként elhíresült Bözödújfalu szomszédjában fekszik. Annak, akit a Gondviselés papként ilyen faluba helyez, mondhatni hazafias kötelessége krónikásként feljegyzéseket készíteni. Bátran kijelenthetjük: Sebestyén Péter felnőtt a neki szánt küldetéshez, és - Pilinszky János egyik versét idézve - hűséges "írnokként tollat fogott az éjszakában és a papír fölé hajolt."

A kötet legizgalmasabb, legerősebb része a tanulmányok fejezete. Különösen azok az írások, amelyek a globalizációval foglalkoznak. (Gondolatszilánkok a globalizációról; Globalizálódunk?; Fogyaszszunk vagy böjtöljünk?) E kisesszékben élvezetesen boncolgatja ezt a felettébb időszerű kérdéskört. Sebestyén Péter az éles bírálat mellett sem feledi, hogy olyan jelenségről van szó, amelyet hiba lenne kizárólag károsnak minősíteni. Hiszen korunk kiemelkedő szellemi vezérei, mint például II. János Pál pápa vagy a Nobel-díjas költő, a szintén lengyel Czeslaw Milosz egyértelműen megállapították, hogy a globalizáció önmagában nagyon sok jó forrása is lehet, és látatlanul nem jelenthetjük ki róla, hogy semmiképpen sem lehet rajta Isten áldása.

 2006. 06. 11

Zsille Gábor

LINK: 

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2006.06.11/0605.html
« vissza
 
 

btz webdesign