Keresés
 
 
Megtekintve: 1105 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Schuller Mária: Életre szóló szeretetszövetség

 

Schuller Mária: Életre szóló szeretetszövetség

 

         Így határozta meg három szóban a család fogalmát Sebestyén Péter erdőszentgyörgyi plébános, legújabb, 2004-ben, Csíkszeredában kiadott Családi szentély című könyvében. A kötet a fiatal papnak a marosvásárhelyi rádióban elhangzott, a családról szóló előadásait-interjúit tartalmazza.

          Dr. Vencser László előszóban ajánlja az olvasó figyelmébe volt tanítványa könyvét, kiemelve, hogy Sebestyén Péternek volt bátorsága hozzányúlni ehhez a témához, szellemesen, a székelyföldi szülői ház hagyományaira támaszkodva, ugyanakkor a mai jelenségeket is kitapintva válaszol a riporter (Tóth Béla) nem egyszer provokáló kérdéseire. A könyv a házasságra való felkészüléstől az esküvő, a szexualitás kérdései, a családtervezés, a gyermeknevelés, a hitre nevelés, a családi konfliktusok, a nemzedékek egymáshoz való viszonya taglalásán át az öregkorig vezeti az olvasót.

           A szerző bevezetőjéből idézünk: „ A család ölén fedezzük fel, hogy elfogadnak, hogy befogadnak, hogy nem kell igazolnunk jelenlétünket. Minél törékenyebbek, sebezhetőbbek vagyunk, annál több erőt kapunk a többiek szeretetéből. A családban tanulunk meg szeretetet adni és kapni – függetlenül attól, hogy vallásosak vagyunk-e vagy sem –, ami pedig azt jelzi, hogy tudattalanul is érezzük: a szeretet a lét alaptörvénye. A családban tapasztaljuk meg, hogy vagyunk valakik, de nem vagyunk a világ közepe, meg hogy mások is vannak, hogy létezik alkalmazkodás, osztozás, egymásra figyelés, bocsánat, türelem, és, hogy mekkora érték a hűség, a gerincesség, a ragaszkodás.

A családban tapasztaljuk meg, hogy vándorok vagyunk a földön, hogy az élet nem egyszer versenyfutás az idővel. A gyermekek megszületnek, felnőnek, elhagyják a családot, azért, hogy ők is családot alapítsanak. A szülők pedig nagyszülőkké lesznek. A családban élve fedezzük fel a másféle emberi közösségeket: az iskolát, a falut, a várost, az egyházközösséget… Rendes körülmények között a családban fedezzük fel Isten jelenlétének és szeretetének élményét is, és elsősorban azt, hogy ránk, mint az egyház tagjaira is küldetés vár…”

 A keresztény családban a szülők a család első papjai, akiken átsugárzik az elfogadó és megbocsátó isteni szeretet.

 Vasárnap, 2004. szeptember 19.
« vissza
 
 

btz webdesign