Keresés
 
 
Megtekintve: 1106 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Oláh Dénes : Nézz az ég felé

 

Oláh Dénes : Nézz az ég felé

  

 Nézz az ég felé a címe Sebestyén Péter, sorban ötödik kötetének. Első benyomásaimat szeretném most az olvasóval megosztani paptestvérem ízléssel megszerkesztett, aktuális tartalommal megtöltött könyvéről.

          Sebestyén Péter bátor ember benyomását keltette eddigi köteteivel is, de most mindenképpen meggyőzött ezen erényéről. Bátor, mert meri hallatni hangját, van véleménye, és azt ki is mondja, mi több, ki is tudja mondani, mert olyan szókincse van, amellyel ünneplőbe öltöztetve állítja elénk meglátásait. Az egész köteten ünnepélyesség vonul át, akkor is, ha recenzál, vagy a hétköznapok hordalékáról töpreng.

           Sajátos érettség zamata árad minden sorából, és ez azért is lényeges, mert Sebestyén Péter még mindenképp fiatal papnak számít. Honnan ez az érettség? Az élet edzette éretté? Szentély-szobájának titka az egész? Én úgy látom, hogy mindenképpen érzékeny lelkű és tehetséges megfigyelő. Életközelben él a gondokkal és az örömökkel. Nem szereti a kész válaszokat, ezért sokat töpreng a felsejlő igeneken és nemeken. A régiek erre azt mondták, hogy sokat rágja a ceruza végét. Közösség - és templomépítés közben olyan tapasztalatokkal gazdagodott, amelyek egyediek, sajátosak és következésképpen lélek-érettségiztetőek”. S mint ilyenek, megosztásra érdemesek. Megosztani pedig szeretetből, a szeretet felelősségéből akarja. Ugyanakkor, aki úgy tanít, hogy közben még a gyermekektől is tanulni akar, az olyan nyitott lelket hordoz magában, akire érdemes odafigyelni, akit érdemes számontartani.

           Vallom, hogy Sebestyén Péter csendben és észrevehető következetességgel a születő erdélyi lelki irodalom egyéniségévé érett. Én nagyon szorítok neki. Míg gratulálok és megköszönöm ajándékát, arra kérem a Szentlelket, az adományok kiosztóját, hogy tegye termékennyé Péter atya lelkét további hasonló művek megalkotására.

 

Vasárnap, 2005. december 18.
« vissza
 
 

btz webdesign