Keresés
 
 
Megtekintve: 937 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Lukács János : Mindig készenlétben

 

Lukács János : Mindig készenlétben

 

 

         Nem könnyű feladat olyan gyűjteményes kötetet összeállítani, amely egyszerre nyújt izgalmas olvasmányt és maradandó értéket. Egy katolikus lelkipásztor számára pedig bizonyára mégnagyobb kihívás. A tízéves lelkipásztori gyakorlattal bíró Sebestyén Péter erőszentgyörgyi plébános könyvében arra vállalkozott, hogy „egymásra lapátolja” mindazokat az írásokat, amelyeket eddigi tevékenysége során kimunkált. A Készenlétbencímű könyv egyaránt tartalmaz rádiós beszélgetéseket, kisesszéket, újságcikkeket, ünnepi beszédeket, prédikációkat, élménybeszámolókat és tanulmányokat. Aligha meglepő, hogy a műfaji sokszínűség az anyagok minőségében is hullámzást eredményez, hiszen nehéz minden téren igazán jót alkotni. A kötet legnagyobb érdeme éppen ezért nem annyira az irodalmi csiszoltság, hanem sokkal inkább az őszinteség, amellyel a szerző saját életéhez is közelít. Pásztorok és juhaik című írásában például nem fél mindkét oldalról megközelíteni a kérdést. „Elveszett bárányok vagyunk? Nem szégyen bégetni, ha elkódorogtunk, így könnyebben ránk talál. (...) Pásztorok vagyunk, akikre meberi sorsokat bízott Isten? Ne átalljuk időnként elővenni a jézusi szabványt és tükröt tartani magunk elé.”

          A szerző olyan témákhoz is meglepő bátorsággal nyúl, mint például a globalizáció kérdése, nem kevesebbet állítva, minthogy „bizonyos értelemben Jézus indította útjára a globalizációt.” Részletesen elemzi, melyek a globalizáció piacdiktálta csapdái, és hogyan lehet ezeket sikerrel elkerülni. Kevés helye van viszont egy gyűjteményes kötetben egy olyan írásnak, mint például a Hitvilág, amely a Marosvásárhelyi Rádió egyházi műsorát népszerűsíti, és arra bíztatja az olvasókat, hogy „lendülettel álljanak ki” a rádió ökumenikus műsora mellett.

         Hibái, meg-megdöccenő stílusa ellenére a Készenlétben hasznos olvasmány. Lelki, erkölcsi tartalma kétésgbevonhatatlan, a sorok közül áradó bíztatás pedig hittel és reménnyel tölti el az olvasót.

 Krónika, 2003. október 25-26. 
« vissza
 
 

btz webdesign