Keresés
 
 
Megtekintve: 332 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Kovrig Magdolna: Sebestyén Péter: Keresztmalac

Kovrig Magdolna: Sebestyén Péter: Keresztmalac[1]

 

2019 elején jelent meg Sebestyén Péter új kötete, a Keresztmalac című. Ezúttal új oldaláról mutatkozik be az író, akit olvasói elsősorban papszerzőként ismernek, de most szépírói alkotásokkal lép az olvasó elé.

   De valójában új-e ez az oldala a szerzőnek? – teszem fel a kérdést magamnak. Dehogyis új, hiszen ezeknek az írásoknak a gondolatisága, eszmeisége nagyon is beleillik Péter páter eddigi írásainak vonulatába. Stílusának fordulatosságát, olvasmányosságát is ismerjük korábbi írásaiból. Az újdonság talán a műfaj megválasztásában keresendő? Talán igen, talán nem. Igen, mert eddigi köteteiben az egyházi élethez kapcsolódó gondolatait fogalmazta meg esszékben rendkívül olvasmányos, mindenki számára elérhető, mégis magas esztétikai igénnyel, de mindegyikben az értelmes léthez kötődő gondolatiság sugárzott, és sokszor képi eszközökkel hozta közel az olvasóhoz az elvontabb gondolatokat. És ez már eleve a szépíró eszköztárából való!

   Most viszont a műfaj is szépirodalmi. Karcolatokat alkot, amelyekben ugyanaz az értelmes léthez ragaszkodó emberi magatartás tükröződik, csak most mindez képi síkon, egyedi emberi sorsokban jut el az olvasóhoz. Az író azonban itt is az istent kereső emberi magatartás lényegét mutatja fel. A különbség elenyésző, mindössze a formai keret változott.

   Ezekben a rövidprózai szövegekben most már szépírói vénáját is megcsillogtatja Sebestyén Péter. Írásainak hősei a székelység sajátos világából kelnek életre, hiszen a szerző ennek a világnak a szülötte, ebben van igazán otthon. Ismeri ezeknek az embereknek a nyelvét, gazdag szókincsét, sajátos észjárását, gondolkozását. Ezért tud az olvasó tökéletesen azonosulni hőseivel, ezért tudunk együtt nevetni vagy éppen szomorkodni velük.  Írásainak életszerűségét az is fokozza, hogy – mint bevallotta – saját élményeit, tapasztalatait, illetve a másoktól hallott történeteket csiszolta karcolatokká.  Írásai azt a meggyőződést erősítik az olvasóban, hogy az élni akarás, az erő, a segítőkészség és a humor nem veszett még ki a világból. Az alapvető emberi értékek – a hit, a becsület, a jóság –, él az emberben. Karcolatai azt is igazolják, hogy a szépíróvá avatott Péter páter nyitott szívvel-lélekkel, reménységgel és humorral éli az életét.

   Stílusa letisztult, átgondolt, friss színeivel, hangulataival megnyugvást jelentenek az olvasónak ebben az olykor önmagából kifordult, rohanó világban.

   Kitűnő olvasmány, együltünkben elolvashatjuk. Szavatoltan üdítő élményben lesz részünk!

Forrás: Megjelent az Erdőszentgyörgyi Figyelő kulturális és közéleti lap 2019 szeptember-decemberi számában (XVIII. évfolyam, 5-6 (180-181.) szám

[1] A kötet írásait Bölöni Domokos gondozta, szerkesztője Balog László, történész, irodalomtörténész, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának könyvtárigazgatója, a kötet ihletett illusztrátora Siklódy Ferenc grafikusművész, a nyomdai munka a csíkszeredai Tipographic nyomdában készült.

 
« vissza
 
 

btz webdesign