Keresés
 
 
Megtekintve: 56 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Forró Csaba Roland: Aranymosás avagy „székely logion” gyűjtemény

Forró Csaba Roland: Aranymosás avagy „székely logion” gyűjtemény

 

 

Ha valaki picit jártas a biblikum tárgyában, az tudhatja –, aki pedig nem, az most megtudja –, hogy a teológusok feltételezése szerint létezett egy Jézus-mondások gyűjtemény, amelyből meríthettek a szinoptikus evangélisták (Máté, Márk, Lukács). Ebben a forrásban nem volt narratív leírás, csak Jézus egy-egy fontos mondását (logiont), beszédét tartalmazhatta. Valami hasonló élményem volt „Péterpáter” kezembe került könyvével, az Aranymosással is.

Amikor valaki neki fog olvasni rájön, nem olyan könyv, mint amihez szokva vagyunk. Picit megtöri az „Így szoktuk!” biztonságos, kényelmet adó lét-érzésünket, éppen ezért kockáztatnunk kell. Nincs szigorúan vett cselekménye, nincsenek terjengős leírások, nincs párbeszéd, de még verseket sem tartalmaz.

Az Aranymosás mégis mindennapjainkat érinti, az elmúlt három évünk problémait, érdekességeit súrolja, és nem fél kérdezni. Egzisztenciális kérdéseivel megállásra ösztönöz! Elgondolkodtat, hogy ne nyeljük le mindazt, amit a mainstream le akar nyomni a torkunkon, hanem lássuk a kettős mérce fájdalmas jelenlétét életünk mindennapjaiban. Mindezt pedig megfűszerezi az egyedülálló székely humorral, iróniával és szarkazmussal, amely kifejezetten „zamatossá” teszi a könyv hangulatát.

Bennem azt a hangulatot keltette: amikor eszembe jutott egy jó gondolat, gyorsan az első cetlire lefirkantottam, hogy a futás közben el ne vesszen. Ilyen „cetlik” gyűjteménye az Aranymosás, mely évenként hoz több cetlit, helyenként a szerző gondolataival, helyenként egy-egy jó idézettel, mindvégig szem előtt tartva a keresztény értékek elengedhetetlen voltát a normalitást élni akaró ember életében.

Írásom végére összeválogattam egy pár személyes kedvenc „logiont”:

„Ha az egyház »felmegy a netre«, és ott missziónál, akkor az ateisták számára digitális nyomulásnak számít?”

„Az mennyire szabad (liberális), ha másképp gondolkodni (pl. keresztényként) nem szabad?”

„A világhoz nem alkalmazkodni kell, hanem művelni, alakítani, csiszolni azt. Hozzátenni a magunk erejét, tehetségét.”

„A Getszemáni-kertben Jézus minden barátja alszik, de minden ellensége ébren van. Míg aludtak, megváltotta őket.” (B. Pascal)

„Sokan jobban tennék, ha fészbuk helyett a tükröt néznék. Akkor látnák, milyen torz a lelkük.”

„Most, hogy lassacskán, észrevétlenül kattan rajtunk a globális, digitális bilincs, rájöhetnénk, hogy nem a bolygót kell megváltani, hanem a lelkünket…”

„A szélsőséges csak akkor normális, ha mindenki másnak elment az esze.”

 

Forró Csaba Roland

csíkszentdomokosi segédlelkész
« vissza
 
 

btz webdesign