Keresés
 
 
Megtekintve: 232 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Bölöni Domokos: „Madárlátta kenyér, evangéliumi béleléssel”

Bölöni Domokos: „Madárlátta kenyér, evangéliumi béleléssel”

 

A Keresztmalac c. kötet recenziója

 

        Újabb könyvvel jelentkezik Sebestyén Péter. Tavaly jelent meg a Vigaszágon Jézushoz című kis „zsebkönyv”; műfaji minősítése („esszék, tárcák, publicisztikák”) mutatja, mennyire fellazultak a műfaji határok, miután a világhálón egyszerre lehet felvállalni a hitterjesztői, közírói, bloggeri szerepet s az ahhoz kapcsolható megszólítási módot, a fogalmazási eljárásokat.

Az új könyv[1] némileg eltér a korábbitól, annak ugyanis volt nagyon személyes vonatkozása is („ötvenéves lettem..., azért lett ötven esszé...”).

 Ez a szintén kis alakú kötet a prózaíró próbálkozásait tartalmazza, rövid írásokat, amelyekben a szerkesztő Balog László szerint Sebestyén Péter „nemzedéke krónikásaként, az általa is megélt székely, rurális és urbánus hétköznapok hol keserédes, hol huncuton mosolyogtató történeteit, a közelmúlt székely élrtérzésének szépségeit áthordja a túlsó partra, a Mába.”   

A szerző mesélőkedve igen széles, a tágabban gondolt egyházi tematikán belül sok mindenre kitér, ettől válik érdekessé, olvashatóvá a történet, és persze a tollat fogó alaptermészetéhez híven a jó kedély uralja még a szomorú(bb) sztorikat is.

Érdemes tovább idézni Balog Lászlót: „A hamuban sült pogácsából madárlátta kenyér lesz, evangéliumi béleléssel. Csokorba kötve ezt a 15 történetet, felmutatja annak a székely mikrovilágnak az időtálló értékeit, amelyek stabil alapját az Isten-, az ember- és a természetszeretet harmóniája alkotja. Szeretet sugárzik a kötet minden sorából, s ez a szeretet járja át a karcolatok/novellák feléptését, kibontását is. Választékos, ízes, friss, humoros szövegek szerveződnek egységes egésszé.”

A mentor-szerkesztő optimizmusa dicséretes, egyelőre azonban a kezdő prózaírónak bizonyítania kell, rászolgálván a megelőlegezett bizalomra.

A „partvonalról érkezett” író 1968-ban született, bőven jut hát ideje kibontakozni, próbára tenni türelmét és tehetségét.

 

Szép az új könyv, a címe is telitalálat, jó kedvvel olvasható.

[1]Sebestyén Péter: Keresztmalac (Karcolatok). Szerkesztette Balog László. Borítóterv, grafika: Siklódy Ferenc. Tipograhic, 2019, Csíkszereda

 

LINK: 

https://www.e-nepujsag.ro/articles/madarlatta-kenyer-evangeliumi-belelessel

 
« vissza
 
 

btz webdesign