Keresés
 
 
Megtekintve: 932 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Méltatások

Zsolnai Nagy Zsuzsa: A Keresztmalacról

Zsolnai Nagy Zsuzsa: A Keresztmalacról

Keresztmalac… amikor elolvastam a kötet címét, máris elmosolyodtam és azonnal olvasni kezdtem, hogy megtudjam, mi a csuda az a keresztmalac. Hamar egyértelművé vált számomra, hogy a címben rejlő humor mellett ez az egyszerű mozaikszó sokkal többet jelent. Játékosan gyúrja egybe és szimbolizálja a székely emberek életének legfőbb mozgatórugóit: Isten jelenlétét a természet legapróbb és legvédtelenebb teremtményeiben, azok tökéletes összhangját, a keresztény értékek fenntartásának fontosságát. Beszédes cím.

Sebestyén Péter írásai sokatmondó egyszerűséggel jelenítik meg életünk apró csodáit, sorsfordító pillanatait vagy éppen mulatságos jeleneteit. Gyönyörű módon, szinte rajzolja szavaival a természeti képeket, az olvasó könnyedén a történet helyszínére képzelheti magát. Tökéletesen érezhető, hogy az író valóban része is annak a természeti és társadalmi környezetnek, amit bemutat. Jól ismeri, együtt lélegzik vele. Többek között ez a hitelesség az, ami a könyv erejét adja. Ebben a világban, ahol a sok igaztalan, kételyeket ébresztő, kitalált és manipuláló gondolatokkal kell szembenéznünk, kimondhatatlanul szomjazzuk az őszinteséget, tisztaságot, egyszerűséget. A történetek így mesélnek. Tisztán, hitelesen, kendőzetlenül. Mesélnek egy olyan világról, ahol az értékek még más rendben sorakoztak. A székely emberek rendkívüli tartása, hite és különleges humora csodálatra méltó, ezekkel mutatják meg, hogy hogyan lehet egyenes tartással túlélni a nehézségeket, legyenek azok történelmi események vagy személyes sorshelyzetek. Kívülről ez ma is így látszik.

A történetek mindegyike egy külön gyöngyszem. Az egyik látszólag hétköznapi esemény, vicces csattanóval a végén, a másik drámai pillanatokat bemutató, mélyen elgondolkodtató történet. Ami közös bennük, hogy minden sorukat átjárja az Istennel való kapcsolat, a bizakodás, a hit ereje és ezzel együtt az elfogadás.

Szép munka, szép írásokkal, szép nyelvezettel. Az író által használt gyönyörű kifejezések simogatják a lelket, méltón bemutatják a magyar nyelv különleges gazdagságát. (Be kell, hogy valljam, időnként hátra kellett lapoznom a szómagyarázathoz, aminek létét nagyra értékelem a kötet végén.)

Édesanyám, aki 71 éves, mindig szívesen olvasott erdélyi magyar íróktól elbeszéléseket, novellákat. Velem is ő szerettette meg. Különösen azokat a műveket kedvelte, amelyek az egyszerű emberek életét, hétköznapjaik örömeit, nehézségeit mutatták be. Miután megismerte Sebestyén Péter novelláit, elmosolyodott és azt mondta, hogy amikor ezeket a régies stílusú, szép szavakat olvassa, úgy érzi, mintha hazaérne és „otthoniakkal” beszélgetne. Véleménye szerint tiszteletre méltó és példamutató, ahogyan a székelyek őrzik és viszik tovább székely nemzeti kincsünket, az ő szavaival élve „az igazi magyar értékeket”.

Összességében a novellagyűjteményt nagyon értékesnek tartom, élvezettel olvastam és másoknak is ajánlani fogom. Az illusztrációk csodálatosak, tökéletesen illeszkednek a történetek hangulatához, ezzel is gazdagítva, képi élménnyel bővítve az olvasóra ható ingereket. A szerkesztés nagyon szép összhangot teremtett és a végeredmény egy tartalmas, kellemes, harmonikus kötet lett.

Szívből gratulálok Sebestyén Péternek és mindenkinek, aki a könyv létrejöttében segített!

 

 

 
« vissza
 
 

btz webdesign