Keresés
 
 
Megtekintve: 845 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Méltatások

Simó Márton: KERESZTMALAC

Simó Márton: KERESZTMALAC

Sebestyén Péter új könyvéről[1]

 

         „Ma az irodalom egy része új hangokat keresvén, egyre mélyebbre süllyed önmaga identitásának megtalálásában, árvulóban, sokszor elidegenedve, néha kivetkőzve önmagából, szinte reménytelenül keresi az ideált. Nagybetűs Szellemi Fogódzó híján elveszni látszik a katarzis. Ilyen jelenvalóságok közepette vállalkozott Sebestyén Péter arra – habár a partvonalról érkezett -, hogy nemzedéke krónikásaként, az általa is megélt székely, rurális és urbánus hétköznapok hol keserédes, hol huncuton mosolyogtató történeteit, a közelmúlt székely életérzésének szépségeit áthordja a túlsó partra…" – olvassuk a Keresztmalac című frissen megjelent prózakötet Balog László által írt ajánlójában.

         Sebestyén Péter neve nem ismeretlen a magyar olvasó számára, hiszen számos kötet szerzőjeként – úgy az egyházi, mint a civil kultúrában, ha a kettő egyáltalán elkülöníthető – igen markánsan, egyéni és össze nem téveszthető hangon jelentkezik immár évtizedek óta. Szónokként, rádiós személyiségként, publicistaként jegyzi ezt a tucatnál is több kötetet.

          Hogy most Péter páter – ahogy szolgálati nevén ismerjük, a szépirodalom  berkeibe merészkedett, az teljesen természetes. Az ifjú író – ha így nevezzük – nem kezdő. A sajátos nyelvezet, a stílus kiválóan bejáratódott a prédikációkhoz, az esszékhez, a heti rendszerességgel keletkező publicisztikai írásokhoz való érzelmi és hittel telített viszonyulása által.

Megtörtént, aminek meg kellett történnie. Az írás hit, ami jóval magasabb rendű holmi fellángolásánál, egy második szószék, plusz-szolgálat, s általában a pap s az író földi élte végéig tartó szenvedély.

És itt Sebestyén Péter immár szépíróként is a miénk.

A Keresztmalac című prózakötet (tizenöt történetet magába foglaló novella/ elbeszélésgyűjtemény) bemutatójára 2019. június 20-án, csütörtökön este 7 órakor kerül sor a marosvásárhelyi Deus Providebit Ház nagytermében. Közreműködik: Balog László, irodalomtörténész, a könyv szerkesztője, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának könyvtárigazgatója, valamint Siklódy Ferenc grafikusművész, a könyv illusztrátora.

A belépés díjtalan. A kötet a helyszínen megvásárolható. A szerző a helyszínen dedikál.

Minden kedves érdeklődőt sok szeretettel várnak!

 

 

[1]A kötetet Bölöni Domokos gondozta, Balog László szerkesztette és Siklódy Ferenc illusztrálta. 120 x 200 mm, keménytáblás, 144 oldal, Tipographic Kiadó, Csíkszereda, 2019

 

https://eszm.ro/2019/06/15/keresztmalac-sebestyen-peter-uj-konyverol/
« vissza
 
 

btz webdesign