Keresés
 
 
Megtekintve: 876 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Méltatások

Pethő Melánia: A szépség mára már érdek lett

Mottó:

A széplelkű emberből derű árad, van tartása, kisugárzása.

                                                                                            Sebestyén Péter

 

A lélek szépsége nélkül a testi szépség félrevezető. Az embert a benne lakozó szeretet teszi valójában vonzóvá – jelentette ki Sebestyén Péter katolikus lelkipásztor minapi, Gyergyószentmiklóson tartott előadásában.

A szépség titkáról értekezett Sebestyén Péter, szépvízi születésű, Marosvásárhelyen szolgáló római katolikus lelkipásztor a Belső iránytű előadás-sorozat legutóbbi eseményén, a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián. Az előadó kijelentette, a szép valójában nem relatív. Kell lennie valami érzékelésen túli, szellemi alapnak, ami minden ember számára nyilvánvaló, még ha nem is tudatos. Az emberiség közös tapasztalata, hogy van, ami mindenkinek tetszik – mondta. A szépségről vallott nézetek a történelmi korokkal együtt folyamatosan változnak, emiatt a régi korok nagy gondolkodóinak megállapításaira hivatkozva világította meg a vitatott fogalmat.

Összegzésként kijelentette, hogy a szépség ősforrása maga az Isten. A természetből, a növény- és állatvilágból vett példákkal, az egyes évszakok jellemzőinek elemzésével is azt a következtetést vonta le, hogy a teremtett világ szépségén, rendjén keresztül Isten bölcsessége, szeretete, szépsége nyilvánul meg. Az embert „helyezve górcső alá” rámutatott, a szépség ma már érdek lett. Iparágak diktálnak, arra sarkallják az embert, hogy változtasson külsején, mert nem jó úgy, ahogy Isten adta. A fölösleget le kell faragni, a hiányt pótolni, mert csak így lehet hasonlóvá válni a szépségideálnak kikiáltott sztárokhoz, csak így lehet szerethetőnek lenni. „Kitaláltuk a szépségműtéteket, mert a szeretetet is meg akarjuk vásárolni” – fogalmazott Sebestyén Péter. Ellensúlyozva az érdek-szépség fogalmát rámutatott, ráncosan is szép lehet egy boldog ember arca, ősz hajjal és bottal is lehet sétálni, ha tisztességesen megöregszünk.

 „Az a szép, ami természetes, ahogyan látjuk a világot. Gyermekként. Aztán az iskolakezdéssel ez vagy felerősödik, vagy épp az iskola tesz róla, hogy kiölje” – hangzott el az előadásban. A lelkipásztor rámutatott, a művészetek, az irodalom is arra törekszik, hogy szépséget, Isten szépségét közvetítse, de a szép, mint alkotás hazuggá is válhat. Példaként a mai technikában oly könnyen megoldható képszerkesztést, karikírozást, hamisítást említette, amelyekkel meglátása szerint – az esztétikát a gonosz szolgálatába állítjuk. Ezzel nem alkotunk, hanem kigúnyoljuk a Teremtő tervét.

„A bulvár, a divat, az üzleti vagy piaci érdekek pont az eredeti isteni szándékot hamisítják meg. Itt már a szép elválik a jótól, s az igazságtól is”. Hangsúlyozta, a lélek szépsége nélkül a testi szépség félrevezető, az embert a benne lakozó szeretet teszi valójában vonzóvá. A széplelkű emberből derű árad, van tartása, kisugárzása, békéjét nem zavarják meg a hétköznapi gondok, belső nyugalmat áraszt. A szépséget nem kell mesterségesen előállítani – mondta Sebestyén Péter.

„A szépség itt van köztünk, bennünk. Arra vár, hogy befogadjuk. (…) Csak szép lélekkel lehetünk érzékenyek, fogékonyak a szépségre. Ahogyan Isten gyógyít és lelkileg széppé tesz, ugyanígy tudjuk egymást mi is gyógyítani szavainkkal, imánkkal, tevékeny szeretetünkkel” – összegzett az előadó.

LINK:

https://szekelyhon.ro/aktualis/sebestyen-peter-a-szepseg-mara-mar-erdek-lett

 
« vissza
 
 

btz webdesign