Keresés
 
 
Megtekintve: 1662 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Méltatások

Dénes Ida: Fiaim, csak énekeljetek!, Sebestyén Péter dalszöveggyűjteményéről

 

Fiaim, csak énekeljetek!

 

 

Sebestyén Péter dalszöveggyűjteményéről

 

            Sebestyén Péter, katolikus lelkipásztor legújabb kötete, a Kiskertembe rozmaringot ültettem című dalszöveggyűjtemény, nem lesz az etnomuzikológusok alapkönyve. De nem is ez a célja. A gyűjtemény egyrészt Sebestyén Péter szüleinek állít emléket (akiktől a dalok legtöbbjét hallotta), másrészt reménybeli célja, hogy „sokakat gazdagítok velük és sok ember lelke megszépül, ha elkezdi énekelni őket”.

A népdalokból, népies műdalokból, nótákból és csárdásokból álló fejezeteket a függelékként csatolt gyermekdalok egészítik ki. A dalszövegek kotta nélküli megjelentetésének Ajánlásbeli indoklása szerint mellőzhetőek a dallamok, mivel „azok mind bennem vannak, tudom kívülről, ezek az énekek ma is ismerősek a székely ember előtt.”

             Olyan dalok férnek meg egymás mellett a könyv lapjain, mint a Debrecenbe kéne menni, Kossuth Lajos azt izente, Várjatok még őszirózsák vagy a Tegnap a Gyimesben jártam címűek. Mivel ez egy „adatközlő” mondhatni teljes repertoárja, talán nem meglepő ez az érdekes egyveleg. Sebestyén Péter nem válogatott, nem törekedett műfaji szelekcióra, csupán leírta azokat az énekeket, amelyeket, főleg Szépvízen és környékén megismert és megszeretett.

            A gyűjtemény annyiban hasznos, amennyiben valaki nyomtatásban szeretné otthonában tudni ezeknek a daloknak a szövegeit, összehasonlítani az általa ismert változatokkal, vagy ihletként, emlékeztetőként használni őket bizonyos alkalmakkor. Értékét pedig talán a „szerkesztő” személyes kötődése adja, valamint azok a szövegváltozatok, amelyeket esetleg más kiadványban nem találunk. Emellett legfőbb mércéje, ha valóban dalra tud fakasztani és nemcsak egy sokadik porosodó daloskönyv lesz a polcon.

Dénes Ida

LINK:    

http://www.hhrf.org/erdelyinaplo/cikk_nyomtatas.php?id_cikk=8881

 
« vissza
 
 

btz webdesign