Keresés
 
 
Megtekintve: 1189 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Méltatások

Bogos Mária: Ezüstbeszéd

 

Bogos Mária: Ezüstbeszéd

 

Sebestyén Péternek, jubileumi kötete bemutatására

 

Az Ezüstbeszéd egy ünnepi kötet, egy hálaadás a 25 éves papi szolgálatért. Az ünnep csodálatos emberi találmány, számos funkciót tölthet be, személyes vagy   közösségi életünkben. Valójában szinte majdnem mindenki szeret ünnepelni. Ilyenkor szeretünk egy kicsit  visszanézni a  múltra.  Az ünnepeket nem szabad száműzni az életünkből!  Ezek megtisztítanak, erőt adnak a hétköznapokhoz. Nem meglepő, hogy ez alól Péter páter sem kivétel.

Péter pátert, tetszik nekem ez a megnevezés, 1992. április 25-én szentelték pappá.  Negyedszázada. Ez az évszám jó alkalom megköszönni az elmúlt 25 évet, és újra elgondolkodni a papi hivatás lényegéről.

A könyv, 25 év szónoklataiból válogatott beszédeket, elmélkedéseket, esszéket és tanulmányokat tartalmaz. A lelkipásztori szolgálatban eltöltött esztendők emlékezetes pillanatait és helyszíneit örökíti meg.  

Úgy tudom, ez a 15.  könyved.  A kötet címe “beszédes”, azzal a felszólítással kezdődik, hogy “Hirdesd az Igét”, de rögtön hozzá is teszed, hogy “a szó veszélyes fegyver”. Igen, a fizikai világban az emberek legnagyobb ereje a szavakban rejlik. A kimondott szónak ereje van. A szavak, ha végig gondoljuk, könnyeket fakasztanak, idegessé tesznek. Gyakran a meggondolatlan szavak okozzák bennünk a legnagyobb törést. De vannak olyan szavak amelyek megmosolyogtatnak, simogatnak, felemelnek, jobbá tesznek, valahogy ezeket nehezebben  mondjuk ki, hogy bocsánat, ne haragudj.

A kötet szerkesztésénél szándékolt célod: hogy – idézem – “ezen beszédeket olvasva büszkeség tölti el befogadót: jó ehhez a nemzethez, ehhez a hívő közösséghez tartozni. Ezek a beszédek egyszerre tanítanak, nevelnek, hitet erősítenek, egységes nemzettudatot ápolnak, általános műveltséget gyarapítanak, megkedveltetik az igényes szép beszédet, életvezetési ötleteket tartalmaznak.”

Igen, minket akik itt vagyunk büszkeség tölt el, hogy Te a mi közösségünkhöz is tartozol. Köszönjük, hogy velünk együtt ünnepelsz és most eljöttél, “szépvízi szeretettel”, ahogy a nekem adott könyvet dedikáltad, és faggathatunk az elmúlt  25 évről.

 

Szépvíz, 2017. február 17.

LINK: 

http://www.szepviz.eu/kepek/file_8608d7ddf349.pdf
« vissza
 
 

btz webdesign