Keresés
 
 
Megtekintve: 628 alkalommal
Külföldi

Keresztény egység jegyében

A Szent László-emlékévet tavaly augusztus 17-én hirdette ki Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Mivel a Ságújfaluban található római katolikus templom nagy királyunkról lett elnevezve, ezért a település különféle programokkal csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz. Ennek első állomását a múlt hétvégén tartották, amikor is három napon keresztül szentmisékkel, kiállításokkal, könyvbemutatóval, illetve László-napi ünnepséggel invitáltak minden érdeklődőt a községbe.

Ságújfalu. Szentes Attila polgármester lapunknak elmondta, az emlékév célja: felhívni a figyelmet arra, hogy nagy királyunk a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket.

A rendezvénysorozat a településen élő László keresztnevű személyek szentmiséjével kezdődött. Ezt követően a falumúzeumban megnyitották a „Szent László élete, kultusza és szellemi öröksége” című történelmi kiállítást.

A második napon Veres József ikonfestő művész tárlatát tekinthették meg az érdeklődők. A liturgia után pedig a váci Székesegyház Szent Cecília kórusa tartott bemutatkozó koncertet a templomban.

Ságújfaluban ekkor rendezték meg a László- napi ünnepséget is. A délután folyamán színpadra léptek a helyi óvodások és általános iskolások, a rimóci rezesbanda, a Kerek Perec Egylet, továbbá Bohács István Aranykoszorús és Aranycinege-díjas nótaénekes is. Az est sztárvendége az Inflagranti magyar könnyűzenei együttes volt, akik 2004-től már csak élő fellépéseket vállalnak. Koncertjük rendkívül színvonalasra és változatosra sikeredett, a közönség az összes zeneszámukat velük együtt énekelte.

A mulatságot az éjfélig tartó utcabál zárta, amelyen a talpalávalót a Joker zenekar szolgáltatta. Mindezeken túlmenően a szervezők színes vásári forgataggal, illetve házias ízekkel várták a helyszínre látogatókat. A László- napi programot a Balassi Bálint Megyei Könyvtár, továbbá a Pro Patria Egyesület támogatta.

A harmadik napon Szent László királyunk tiszteletére szentmisét mutattak be, amelyet Sebestyén Péter marosvásárhelyi ezüstmisés atya celebrált, majd a hívek részletesebben is megismerhették legújabb könyvét. A liturgiát a budapesti Szent Efrém kórus csodálatos énekeivel varázsolta szebbé.

A Szent László emlékév azonban ezzel még korántsem ért véget, hiszen 2017-ben folyamatosan készülnek programokkal a szervezők.

A következő esemény július 29-én, szombaton lesz, amikor is az esti órákban az „Egy fejjel magasabb mindenkinél” című, a lovagkirály életét bemutató, a Nemzeti Színházban bronz minősítéssel értékelt színdarabot is megtekinthetik a templomban az érdeklődők. Ezt követően pedig Szent László halálának emléknapján szentmisét mutatnak be.

LINK:

http://nhc24.hu/2017/06/kereszteny-egyseg-jegyeben/

 
« vissza
 
 

btz webdesign