Keresés
 
 
Megtekintve: 1337 alkalommal
Belföldi

Városszintű lelkigyakorlat Marosvásárhelyen, 2015

 

Városszintű lelkigyakorlat Marosvásárhelyen, 2015

 

         A 2015. esztendő imahetének anyagát a Brazil Keresztény Egyházak Nemzeti Tanácsa készítette el. A bibliai alapige János evangéliumából való: „Jézus megszólította: Adj innom!” Marosvásárhelyen az ökumenikus imahetet január 18. és 25. között, esténként 18 órától tartják.
Sebestyén Péter római katolikus plébánostól megtudtuk, hogy az imahét alapgondolata Jézusra, az Élő Vízforrásra utal. „Jó, ha mi is mások szomjúságát tápláljuk az Igével, hitünk erejével és többletével, ahogyan a szamariai asszony is a Jézustól kapott vízzel ment a városba.

         Mi után szomjazunk?

         A tiszta víz földünk energiatartalékainak, a természet értékeinek megbecsülését, a lelki szomjúságot, a tiszta, hamisítatlan, igaz értékek utáni vágyakozásunkat is jelenti. Népünknek, világunknak nagy szüksége van az igazi, „bio”, természetes, élő vízre, Jézusra... Ő több mint cukrozott energiaital, alkohol vagy üdítő. Aki  Jézusban hisz, benne is élő vízforrások buzognak fel, élet születik körülötte, mint oázis a sivatagban, és másokat is éltet vele” – hangsúlyozta a plébános, akitől azt is megtudtuk, hogy Marosvásárhelyen az idei évben is megszervezik a magyar keresztény egyházak ökumenikus imanyolcadát, amelyet január 18. és 25. között tartanak.


         Minden este 6 órától más-más templom lesz a közös imaalkalmak házigazdája, és más-más felekezet lelkipásztora hirdet igét.  „Városszintű lelkigyakorlat ez, ahol megtapasztalhatjuk az egyház sokszínűségét, a keresztények egységét,  a közösségek egymásra utaltságát, a minket összetartó Lélek vibrálását, a közös ima erejét és felemelő élményét” – tudtuk meg a plébánostól.   
         A perselyes adományokat idén a Papp László és a Mustármag közösség által kezdeményezett,  az egész Erdélyt megmozgató Márton Áron-játékfilm elkészítésére fordítják.
         Szintén az idei évhez kötődik egy szomorú, ökumenikus évforduló: tíz éve tragikus körülmények között hunyt el az ökumenikus taizéi szerzetesi közösség alapítója és lelki mestere, Roger Schütz.

Az ökumenikus estéken ebből az alkalomból taizéi énekek is elhangzanak.


                                                                                             Simon Virág

 

A marosvásárhelyi imahét beosztása a következőképpen alakul:


Vasárnap, január 18., este 6 óra: Vártemplom. Igét hirdet Papp László rk. lelkész, Mustármag.
Hétfő, január 19., este 6 óra: Szabadi úti ref. templom. Igét hirdet Nagy László unit. lelkész.
Kedd, január 20., este 6 óra: Cserealji Szent Kozma és Damján Plébániatemplom. Igét hirdet Fekete Márton ref. lelkész.
Szerda, január 21., este 6 óra: Bolyai téri unitárius templom. Igét hirdet Papp Noémi evang. lelkész.
Csütörtök, január 22., este 6 óra: Vártemplom. Igét hirdet Bara László rk. plébános.
Péntek, január 23., este 6 óra: Gecse utcai ref. templom. Igét hirdet Sebestyén Péter plébános.
Szombat, január 24., este 6 óra: Ady negyedi Szent Imre Plébániatemplom. Igét hirdet  Bukovinszky Csáki Tünde ref. lelkész.
Vasárnap, január 25., este 6 óra: Belvárosi Keresztelő János Plébániatemplom. Igét hirdet Bárócz Huba ref. lelkész.

 

LINK:

http://www.kronika.ro/archivum/offline/cikk/234823/varosszintu-lelkigyakorlat-marosvasarhelyen

 
« vissza
 
 

btz webdesign