Keresés
 
 
Megtekintve: 628 alkalommal
Belföldi

Sebestyén Péter: SARKALATOS ERÉNYEK 2019. március 29., péntek 18.00 óra Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Gyűlésterem

Sebestyén Péter: SARKALATOS ERÉNYEK

 

2019. március 29., péntek 18.00 óra

Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Gyűlésterem

 

A sokat gyakorolt jó magatartásformává, szokássá válik bennünk. Személyiségünket, karakterünket jellemezni fogja. Ezen jó tulajdonságokat nevezzük erényeknek. Aquinói Szent Tamás szerint a sarkalatos erények az erkölcs alapját képezik., az erényes ember életháza ezekre – mint egyfajta cölöpökre – épül: okosság, igazságosság, mértékletesség, lelki erősség. A többi erény is ezekből nő ki.

Újabban a bölcsességet azonosítani szokták az okossággal, a lelkierőt pedig a bátorsággal. Holott érdemes különbséget tenni közöttük: összefüggenek ugyan, de nem rokon értelmű szavak. A hétköznapi szóhasználatban sem helyes, ha felcseréljük.

 

Sebestyén Péter előadásában a következő kérdéskörökre keresi a választ:

  •          Mit jelent okosnak lenni? Tudást, információt, jól értesültséget? Mitől értelmiségi valaki? Attól, hogy okos vagyok, már jó is vagyok? Mi köze a tudásnak a bölcsességhez? Okos-e az, aki ismeri a létezés okát?
  •          Igazságos az, aki megadja mindenkinek, ami jár. De igazságos vagyok-e, amikor az elvégzett munka arányában fizetem meg munkásaimat? Mi a különbség a szigor, a jutalom, a járandóság igazságossága és az irgalom igazságossága között? Ha valami nekem nem jár, akkor velem igazságtalanság történt?
  •          Mértékletesség, avagy a jóból is megárt a sok? Mi a helyes mérték, honnan már túlzás? Étel, ital, anyagi javak vagy egyéb (pl. munka) ártalmas szenvedéllyé is válhat? Mikortól lesz káros, ha pusztán vágyaimra vagy zsigeri érzékeimre hallgatok? Mérték, mérce nélkül van-e tartás? Melyek a követendő trendek ma: önmegvalósítás, önkiteljesedés, önismeret vagy önmérséklet, önuralom, önfegyelem?
  •          Lelkierő nélkül nincs bátorság. De bátorságra vall-e az árulkodás vagy a feljelentés? Mihez kell több bátorság: meg(ki)mondani vagy titokban tartani? Engedni vagy ellenállni a kísértésnek? Szorult helyzetben megfutamodni vagy kitartani? Miért erény a halált megvető hősiesség? Mikor van szükség lélekjelenlétre? Miért kell, vagy lehet-e kompromisszumot kötni erkölcsi kérdésekben? A kis és nagy megalkuvások mennyiben tükrözik erkölcsi nagyságunkat?

FORRÁS: ORIGO

 
« vissza
 
 

btz webdesign