Keresés
 
 
Megtekintve: 1423 alkalommal
Belföldi

Péter Páter a rádiós és az író

Sebestyén Péter marosvásárhelyi római katolikus plébános tizenötödik könyvét mutatta be Kézdivásárhelyen báró Wesselényi Miklós könyvtár pincetermében. Jólét délibábja? Az esszégyűjteményről az ajánlóban így ír Zsidó Ferenc: „Erős életigénylés olvasható ki Sebestyén Péter írásaiból: pártolja a családot, a gyermekvállalást, a hit, a hagyományok megtartását és elutasítja a deviánst, a természetelleneset, az önzést, a fogyasztói világot, a gyökértelenséget, hitetlenséget.”

Balog László (b), Sebestyén Péter

 

Sebestyén Péter 1968-ban született Csíkszentmihályon. Tanulmányait Szépvizen kezdte, majd a gyulafehérvári kisszemináriumon érettségizett 1986-ban, ugyanott a papneveldében folytatta teológiai tanulmányait. Pappá szentelték 1992-ben a csíksomlyói kegytemplomban. Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyergyóremetén volt káplán, mindegy 10 esztendőt Erdőszentgyörgyön szolgált, 2006 óta Marosvásárhelyen a Szent Imre-templom plébánosa. A tizenöt könyv mellet termékeny publicisztikai tevékenysége is van. A marosvásárhelyi rádióban állandó rovatot vezet, a hazai lapokban rendszeresen jelennek meg vallási és biblikus témájú írásai. Tudtuk meg Vántsa Judit, a könyvtár vezető bevezetőjéből.

„Az immár több mint 18 éves rádiós nép- és 23 év egyházszolgálatom ezért erősítette meg bennem az elhatározást, hogy kiálljak korunk írott és virtuális ’areopagusaira’, mint templomon kívüli fórumokra, és hirdessem az igét „akár alkalmas akár alkalmatlan”. Ez kényszerű kötelességem és meseszép feladatom egyszerre, melyet minden porcikámmal mégis szívesen vállalok. Pennámmal és hangommal, értelmemmel és egész szívemmel Isten szolgálatában akarok állni. Ez vezérel akkor is, amikor gondolataimat papírra vetem.
Az írás számomra most már létszükséglet. Állandó, nyugtalanító késztetés, hogy gondolataimat, meggyőződésemet, értékrendemet, életbeli alapállásomat másokkal is közöljem, örömhírként megosszam.”
Így vall a publicisztikai és írói tevékenységéről a plébános.

A könyvet közösen Balog Lászlóval, a csíkszeredai Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem könyvtárigazgatójával, a könyv szerkesztőjével mutatták be. A családiasra sikeredett könyvbemutatón a kézdivásárhelyi könyvbarátok közül kevesen jelentek meg, de ami feltűnőbb a papokat is csupán egy plébános képviselte. Pedig a bemutató végén kialakult kötetlen beszélgetés úgy egyházi- mint világi embereknek érdekes lehetett volna. A könyvbemutató sem volt érdektelenebb minta beszélgetés.


Tóth

Sebestyén Péter plébánosról többet is megtudhat az érdeklödő ha ellátogat weblapjára 

 

http://www.szek-helyek.ro/index.php/karpat-medence/felso-haromszek-haromszek/7011-peter-pater-a-radios-es-az-iro
« vissza
 
 

btz webdesign