Keresés
 
 
Megtekintve: 1325 alkalommal
Belföldi

Örömhír a világhálón és nyomtatásban

 

 

Örömhír a világhálón és nyomtatásban

 

 

Sebestyén Péter A jólét délibábja? című kötete azokat az esszéket, írásokat és recenziókat tartalmazza, amelyek az elmúlt évben jelentek meg internetes alkotói oldalán. A könyvet szerdán délután mutatták be Csíkszeredában, a Sapientia egyetem könyvtárában.

Balog László és Sebestyén Péter

A 2006 óta Marosvásárhelyen szolgáló Sebestyén Péter, vagy ahogy sokan ismerik, Péter páter – évente visszatérő vendége a Sapientia egyetem könyvtárának, az elmúlt évek során tucatnyi könyve látott napvilágot. 2012-ben jelent meg első nagy sikerű esszékötete Gördeszkán a mennyországba címmel. Az írói vénával megáldott római katolikus pap tulajdonképpen hazajön Csíkba, hisz 1968-ban Csíkszentmihályon született. 1992-ben szentelték pappá, káplánként többek között Csíkszeredában is szolgált.

A szerzővel a kötet szerkesztője, Balog László könyvtárigazgató beszélgetett. „Sebestyén Péter nem csupán egyházi szakirodalmat művel, nemcsak a szakirodalom és a szépirodalom határán van, hanem ő maga is szépirodalmat művel. Lelket üdítő mindegyik írása, jó olvasni őket!” – méltatta a szerzőt az egyetemi könyvtár vezetője. Megítélése szerint a könyvben feltett kérdéseknek rendkívüli aktualitása van. Azt kívánta a szerzőnek a jövőre nézve, hogy még bátrabban, még merészebben fogalmazzon, hisz az „elárult székely népnek nagy szüksége van lelki irodalomra”.

Sebestyén Péter rámutatott arra, hogy alkotói honlapja egyféle híd, ami a mai felgyorsult virtuális világunkban. Közelebb hozza a mai fiatalsághoz az evangéliumot, akik már ritkábban vesznek kézbe könyvet, inkább az internetet olvasgatnak. Bár esszéinek témája legtöbb esetben erkölcsi és hitbeli kérdéseket feszeget, de szinte kivétel nélkül aktualitásokból indulnak ki. „Gyakran érnek olyan friss élmények, amelyek írásra késztetnek. Ezek az írások nemcsak jámbor olvasmányok, sokszor mellbevágók, hisz a kimondott igazsággal valamit kezdeni kell. Fontos, hogy legyen bennük világos tanítás és továbbgondolkozásra késztető kérdésfelvetések” – hangzott el a könyvbemutatón.

Péter páter Szösszenet a székelyekről című írását olvasta fel a jelenlévőknek. A két nagy egységre tagolódó könyv második felében recenziók kaptak helyet, a szerző kortárs erdélyi, világi és egyházi írók könyveit, műveit méltatja. Sebestyén Péter valamennyi eddig megjelent könyve, írása bárki számára elérhető alkotói honlapján.

Iochom Zsolt, Székelyhon.ro, 2015.06.04.

LINKEK:

http://www.romkat.ro/hu/content/peter-pater-masodik-esszekotetet-mutatjak-be#sthash.W6tWMvL3.dpuf

http://www.keresztenyelet.hu/v/oromhir-a-vilaghalon-es-nyomtatasban/
« vissza
 
 

btz webdesign