Keresés
 
 
Megtekintve: 1000 alkalommal
Belföldi

Mária Magdolna-ünnep Gyimesközéplokon

    Mária Magdolnáról június 22-én, szombaton emlékezik meg a katolikus egyház. Az ünnepnapon a gyimesközéploki plébániatemplomban 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise, amelynek főcelebránsa Oláh Dénes marosvásárhelyi plébános lesz, a szentbeszédet pedig Sebestyén Péter szintén marosvásárhelyi plébános mondja. A gyimesközéploki plébániatemplomban 11 órakor kezdődik a szentmise

    Mária Magdolna tisztelete a vallásos néphitben – a bűnbánat megszemélyesítőjeként – már a középkortól, de még inkább az ellenreformációtól kezdve van jelen. Ekkor szorgalmazták a hét szentség, köztük különösen a bűnbánat (gyónás) kultuszát. Az a bűnös asszony, aki – Lukács evanagéliuma szerint – könnyeivel öntözte, hajával törölgette és szent olajjal kente meg Jézus lábát, névtelen volt. Csak a hagyomány azonosította vele Magdolnát. János evangélista Bethániai Máriáról, Lázár és Márta húgáról állítja ugyanezt. Az igazi Mária Magdolna (Magdalai Mária) egy megszállott, beteg asszony volt, akiből Jézus kiűzte az ördögöket, szám szerint hetet, és az asszony ezt követően Jézus állandó kísérője lett.  

    A három nőalak (Mária Magdolna, Bethániai Mária és az ismeretlen nőszemély) a latin egyházban a legutóbbi időkig egybeolvadt, a keleti egyház kezdettől fogva megkülönböztette őket.

 

LINK:

https://szekelyhon.ro/aktualis/maria-magdolna-unnep-gyimeskozeplokon

 
« vissza
 
 

btz webdesign