Keresés
 
 
Megtekintve: 418 alkalommal
Belföldi

Könyvbemutató a Teleki Téka udvarán

Könyvbemutató a Teleki Téka udvarán

 

        Amióta a járványügyi helyzet miatt zárt helyeken nemigen lehet eseményeket tartani, felértékelődtek a szabad ég alatti, közösségi és kulturális helyszínként is használható terek. A Teleki Téka udvara eddig is számos alkalommal adott otthont különböző művészeti és történelmi tematikájú rendezvényeknek, ezen alkalmak száma ebben az időszakban megsokszorozódott. Az egyik közelgő esemény, amelyre a téka udvarán kerül sor, egy könyvbemutató lesz: Sebestyén Péter szentszéki tanácsos, plébános Kiskertembe rozmaringot ültettem… című magyar népdal- és nótaválogatásának második, javított és bővített kiadását ismerheti meg az érdeklődő közönség augusztus 26-án, szerdán este 7 órától.

„Magyar népdalkincsünk ismerete, éneklése segíti önbecsülésünket, büszkeségünket. Általuk beazonosíthatjuk magunkat a világban, erősödik közösségi tudatunk, élményvilágunk. Népdalt egyedül is lehet énekelni, fütyörészni, vezetés, séta, favágás vagy épp mosogatás közben, de igazi erejét egy családi összejövetelen, egy közösségben, egy pohár bor melletti agapén érezhetjük meg. Érdemes ilyenkor elengednünk magunkat, s hagynunk, hogy a népdal repítsen szárnyán, szabaduljon fel a lelkünk, szóljon szívből az ének. Véleményem szerint ez az egyik legjobb terápia a stressz, a szorongás ellen. Kiléphetünk az idegtépő rohanás mókuskerekéből, és átadhatjuk magunkat a gyógyító zenének. Egy-két ének felfrissítő hatására már lelkünkből törnek fel a régi dallamok.

Jelen kötetben elsősorban olyan népdalok, nóták vagy népies műdalok találhatók, amelyeket a múlt század ’70-es, ’80-as éveiben Felcsíkon énekeltek, amelyeket elsősorban szüleimtől hallottam és tanultam. Később már hanglemezekről, népi együttesektől, táncházakból más énekeket is szívesen megtanultam. Elsősorban olyanokat, amelyek gazdag, változatos dallamvilággal és érdekes szöveggel rendelkeztek. Mind olyan énekek, amelyeket korosztályom most is énekel” – írja kötetéről Sebestyén Péter.

Az eseményt szervező Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület – Marosvásárhely és  Maros Művészegyüttes szeretettel vár minden érdeklődőt, ugyanakkor közlik, hogy a nézők befogadásakor fontos számukra a járványügyi protokoll betartása: a helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, a szájmaszk viselése kötelező érvénnyel bír, valamint a 37,3 Celsius-fok fölötti testhőmérséklettel rendelkező nézőket nem áll módjukban beengedni a nézőtérre. Felhívják továbbá az érdeklődők figyelmét, hogy a kötelező távolságtartás miatt a helyek száma korlátozott, emiatt előzetes helyfoglalás szükséges a 0757-059-594-es telefonszámon.

           Rossz idő esetén az esemény augusztus 27-én kerül megrendezésre. 

 

 

Link:

 https://www.e-nepujsag.ro/articles/kiskertembe-rozmaringot-ueltettem

https://eszm.ro/2020/08/25/sebestyen-peter-valogatott-enekei-kiskertembe-rozmaringot-ultettem/#more-41442

 
« vissza
 
 

btz webdesign