Keresés
 
 
Megtekintve: 1356 alkalommal
Belföldi

Esszék, recenziók, gondolatok

 

Esszék, recenziók, gondolatok

2015 október 27.

 Péter páter a Pio Házban

 

            

            Csütörtökön, október 29-én 18 órától Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, író mutatja be legújabb, A jólét délibábja? című esszékötetét a székelyudvarhelyi Szent Pio Házban. Az íróval László Attila szombatfalvi plébános beszélget.

         A jeles szónokként ismert, rádiós személyiségként is népszerű lelkésznek ezidáig tizenhat kötete jelent meg erdélyi könyvkiadóknál. Az írást a papi szolgálattól ugyan független, de azzal szervesen együtt ható, lélegző és élő feladatnak tartja, amely napról napra új kihívást jelent a fehér lap fölött, illetve a számítógép kékesen villódzó képernyője előtti alkotói magányban.
Olyan olvasmányélményt kívánok nyújtani, amely megdöbbent, szembesít, felszabadít, elgondolkodtat, térdre kényszerít, és egzisztenciális felismeréssel szólítja meg a lelkeket – vallja a szerző.


         „A jólét délibábja című kötet azokat az esszéket, recenziókat, gondolatokat tartalmazza, amelyek Sebestyén Péter internetes honlapján jelentek meg. A honlap egyféle garancia arra, hogy a mai, felgyorsult virtuális világ eszközei segítségével Sebipáter üzenetei célba jutnak azon, a 90-es években és az azt követően született fiatalokból álló olvasóközönséghez is, akik már ritkábban vesznek kézbe egy-egy könyvet, vagy folyóiratot.

         A kötetben a hétköznapok aktuális történéseinek vizsgálata mellett többek között az egyházi ünnepek egykori és mai jelentőségéről, a néphagyományokról, a nemzet és a hit viszonyáról, a székelységről, az önvizsgáló csöndről, valamint a boldogság természetéről ír Péterpáter, de több írásában, egyfajta tükörként, az emberi tulajdonságokat is többsíkú – humán, társadalmi-közösségi és egyházi – górcső alá veszi. A könyv címadó írásában egy afrikai püspök prédikációja révén szembesülhetünk az idei csíksomlyói búcsú egyik vezérgondolatával, a hit iránti hűség kérdéskörével. Megragadó és ugyanakkor szívszorító, megdöbbentő írás.

A kötet végén található recenziógyűjteményben a szerző kortárs erdélyi, világi és egyházi írók könyveit, műveit méltatja” – írja a könyvről Z. Nagy István.


         A rendezvényre a belépés díjtalan.

 Sebestyén Péter új és régebbi köteteit is dedikálja a találkozót követően.

 

LINK:

http://udvarhely.ma/esszek-recenziok-gondolatok/

 

 
« vissza
 
 

btz webdesign