Keresés
 
 
Megtekintve: 1381 alkalommal
Belföldi

Az esszéíró plébános - Péter páter gondolatai Kézdivásárhelyen

Szerda este a Báró Wesselényi Miklós Könyvtárban tartott könyvbemutatót Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, akit Péter páterként ismernek a rádióhallgatók és a peterpater.com honlap olvasói.

Balog László könyvtáros beszélgetett Péter páterrel

 

A 15 kötetes szerzővel Balog László művelődéstörténész, a csíkszeredai Sapientia Tudományegyetem főkönyvtárosa beszélgetett az általa szerkesztett legújabb kötet, A jólét délibábja? kapcsán. Többek közt szó esett a sajtó felelősségéről, a közgondolkodásról, az egyház szerepéről a megváltozott 21. századi társadalomban.

Az esszé műfaj nyújtotta szabadság összeegyeztethető az egyházi hivatással járó kötelességekkel, fejtette ki az est vendége a szégyenletesen kisszámú közönségnek, viszont éppen ennek a meghitt légkörnek köszönhetően alakulhatott ki építő jellegű vita is, amely a székelység jövőjét érintő érdekfeszítő gondolatokat vetett fel.

Szó esett a székelység számbeli csökkenéséről, az egyre szaporodó cigánysággal való együttélés buktatóiról, a viszonylagosság életérzéséről, hiszen korunkban eltűnnek a biztos támpontok, az ego meg a pénz felülírja az abszolút igazságokat – hangsúlyozta Péter páter, aki szerint a közírás véleményformáló ereje megkérdőjelezhetetlen, és éppen ezért a sajtó kötelessége a rossz mellett egyenlő arányban a jót is kidomborítani.

Jancsó Katalin 

http://www.hirmondo.ro/web/index.php/ajanlo/70941-esszr-plbnos.html
« vissza
 
 

btz webdesign