Keresés
 
 
Megtekintve: 179 alkalommal
Belföldi

A Studium HUB vendégei – Sebestyén Péter és Simó Márton

A Studium HUB vendégei – Sebestyén Péter és Simó Márton

Marosvásárhelyen járt a két író

 

 

Két, -tavaly megjelent- kötet, két teljesen különböző műfaj. De mégis tetten érhető a szemléletbeli rokonság. Sebestyén Péter rövid – internetes portálokon és a Hargita Népe hasábjain megjelent – publicisztika írásait gyűjtötte össze a Műkönny című kötetébe. Simó Márton Iker című regénye –  amelyből korábban részleteket közölt a Látó és a Székelyföld – egy ikerpár és néhány évvel idősebb bátyjuk élettörténetén keresztül igyekszik követni a környezetünkben és a nagyvilágban zajló eseményeket, azok továbbgyűrűzését az egyéni sorsokba. Ál-dokumentumregény olyan értelemben, hogy képzelt helyszíneken zajlik ugyan, de azok a helyek kísértetiesen hasonlítanak a mi világunkra.

A március 16-án, csütörtökön 18 órától kezdődően tartott író-olvasó találkozó házigazdája Nagy László, a Marosvásárhely-Belvárosi Unitárius egyházközség lelkésze volt, aki kihasználta ezt az alkalmat arra, hogy bemutassa az új objektumot, amely tulajdonképpen a gyülekezet „meghosszabbítása”, hiszen a templommal, az egyházközségi irodával, a gyülekezeti teremmel egybeforrva 21. századi körülményeket teremt a MOGYE hallgatói és a magyar orvostársadalom számára, de inkubátorház, s egyben a városban zajló magyar kulturális élet egyik új központja kíván lenni az elkövetkezőkben.

A szerzőkkel Nagy Miklós Kund művészeti író, publicista beszélgetett, aki ezúttal is – mint több évtizedes újságírói és közéleti munkája során oly sokszor – bebizonyította, hogy feszesen, értő és értelmező módon hogyan kell felkelteni a hallgatóságban az írók és munkáik iránti kíváncsiságot.

Az alkotók egyébként nem ismeretlenek Marosvásárhelyen. Sebestyén Péter – aki most Csíkszenttamáson tevékenykedik – másfél évtizeden át az Ady-negyed római katolikus egyházközségének plébánosa volt, számos kulturális esemény szereplője és létrehozója. Simó Márton pedig az elmúlt évek során, korábban megjelent köteteivel több alkalommal is a marosvásárhelyiek vendége lehetett.

LINK:

https://eloszekelyfold.ro/2023/03/17/a-studium-hub-vendegei-sebestyen-peter-es-simo-marton/
« vissza
 
 

btz webdesign