Keresés
 
 
Megtekintve: 1478 alkalommal
Belföldi

A HONFOGLALÁS ELŐTTŐL AZ EURÓPAI UNIÓ UTÁNIG SOROZAT NOVEMBERI ELŐADÁSAI, 155.sz. előadás:

 

A HONFOGLALÁS ELŐTTŐL AZ EURÓPAI UNIÓ UTÁNIG SOROZAT NOVEMBERI ELŐADÁSAI, 155.sz. előadás:

 

 

SEBESTYÉN PÉTER: BELSŐ SZÉPSÉG – ISTEN MOSOLYÁBAN MEGFÜRÖDNI

Helyszín:

2015. november 20., péntek, 18.00 óra  / Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűlésterme

Mi a szépség?

A szépségről nehéz vitázni, hiszen a közvélekedés szerint relatív, mint az ízlés. Vannak, akik szerint a szépség mindenkinek mást jelent. Hiszen nem mindenkinek tetszik ugyanaz az állat/növény/férfi vagy női színész... Nincs közös viszonyítási alap. A lényeg, hogy a szép láttán endorfin, dopamin, adrenalin szabadul fel bennünk s ettől érezzük szépnek, azt, amit vagy akit látunk. Mások szerint a szépség kisugárzás, belső energia kérdése. De akadnak olyanok is, akik azt vallják, elég, ha én szépnek látok valakit, valamit, mellékes, hogy mások számára, ronda vagy rusnya.

De igazából mi is a szépség? Külső vagy belső tulajdonság? Mitől szép egy ember, egy táj, egy festmény? Csak attól, hogy valamit „beleláttunk?” Minden csak nézőpont kérdése? Mitől szép a lelkünk? Miért szépül meg a múlt? A szépség gyógyít?...

Mégis, mi az a mérce, amihez viszonyítva szépnek vélünk, értékelünk és érzékelünk valamit? Mitől szép valaki vagy valami? Léteznek egyetemes szabályok, netán minden csak a befogadón múlik? Hol a vízválasztó az egyéni ízlés és az abszolút szépség között?

Sebestyén Péter (Csíkszentmihály, 1968. február 27.) erdélyi magyar római katolikus egyházi író. Középiskoláit Csíkszépvízen és Gyulafehérváron végezte. A gyulafehérvári kisszemináriumban érettségizett (1986), majd ugyanott elvégezte a teológiát is. 1992-ben szentelték pappá. 1992 szeptemberéig szolgál Sepsiszentgyörgyön, 1996-ig Csíkszeredában, majd 1996–97-ben Gyergyóremetén mint segédlelkész, utána 2006-ig Erdőszentgyörgyön, jelenleg Marosvásárhelyen plébános.

Vallásos tárgyú írásai a Hargita Népe, Háromszék, Erdélyi Napló, Népújság, Keresztény Szó, Vasárnap, Erdőszentgyörgyi Figyelő, Udvarhelyi Híradó hasábjain, a Központ hetilapban, az Erdélyi Toll folyóiratban, a Vasárnap Évkönyv köteteiben jelennek meg. 1998 februárjától rendszeresen jelen van a Marosvásárhelyi Területi Rádió Hitvilág c. adásában. Ott elhangzott sorozataiból több önálló kötet is született. A falurombolás áldozatává let Bözödújfalu Erdőszentgyörgyre költözött hívei számára nemzetközi segélyakciót szervezve, templomot épített, amelyet 2004-ben szenteltek fel.

Kötetei: Életutak. Szentek, egyházi ünnepek (Székelyudvarhely, 2000); Agapétól Zsoltárig. Teológiai címszavak és kifejezések kisszótára (uo. 2001); Készenlétben – rádiós beszélgetések, ünnepi beszédek, meditációs gondolatok (Kolozsvár, 2003); Családi szentély. Emberi kérdések, keresztény válaszok (Csíkszereda, 2004), Vencser László előszavával; Bözödújfalu - 275 év - brosúra, kismonográfia a vízzel elárasztott faluról (Marosvásárhely, 2004); Nézz az ég felé - alkalmi beszédek, tanulmányok, publicisztikák (Székelyudvarhely, 2005);Örömhír - rádiós katekézisek a hegyi beszédről (Kolozsvár, 2006);Kihívás és szolgálat - publicisztikai írások, ünnepi beszédek (Kolozsvár, 2008);Lukács, az ikonfestő evangélista - rádiós katekézisek Szt. Lukácsról (Kolozsvár, 2008); Kiskertemben rozmaringot ültettem - népdalszövegek (Marosvásárhely, 2008); Szolgáló szeretet - tanulmányok, prédikációk, kisesszék, egyházi publicisztikák (Székelyudvarhely, 2011); Gördeszkán a mennyországba - esszék (Csíkszereda, 2012); Kincs mélyre ásva - biblikus gondolatok A év (Kolozsvár, 2012); Isten asztaltársasága - biblikus gondolatok B év (Kolozsvár, 2012); Tüzet hoztam! - biblikus gondolatok C év (Kolozsvár, 2013); A jólét délibábja? - esszék (Csíkszereda, 2015).
« vissza
 
 

btz webdesign