Keresés
 
 
Megtekintve: 1139 alkalommal
Alkalmi írások - Méltatások

A hegyek felé[1]

 

A hegyek felé[1]

 

Oláh Dénes legújabb kötetéhez

Oláh Dénes beváltotta ígéretét – pedig a nyári áthelyezések számára is változást hoztak –, és az idei adventre letette az asztalra homíliagyűjteményének második kötetét. A liturgikus "B" év szentírási olvasmányait a Vasárnap hetilapban is magyarázó igehirdető-lelkipásztor lelkének kincseskamrájából "régit és újat" szedett elô. A prédikációk önálló kötetbe rostálásának időzítését nemcsak a millenniumi esztendő vagy Jakab Antal püspök születésének századik évfordulója segítette, hanem Márton Áron püspökké szentelésének 70. évfordulója is.

Az "emberkatedrális", a "dombok" közül kiemelkedô hegyóriás- püspök a szerző számára már gyermekkorától meghatározó mintaszemélyiség. 12 évesen, korondi bérmálkozásakor szinte tátott szájjal tekint fel a püspökre, akinek alakja, szálfa-egyénisége már akkor lenyűgözte a később pappá lett szerzőt. Ezért választotta ennek a kötetnek is címadó zsoltármottójaként: Tekintetem a hegyek felé emelem (121. zsoltár). Ezért választotta a könyv borítójába is beszerkesztett képet ilyen többrétegű üzenet hordozójának.

Oláh Dénes homíliái, már csak a műfaj miatt is Biblia-ihletésűek. De ez nem különös érdem egy hivatásának élő lelkipásztornál. Szentírás alapú, életszagú, leírva is helyüket megálló szentbeszédeinek az ad frissességet és eleganciát, hogy a szerző otthonosan és könnyedén bánik anyanyelvével. Ez pedig akármennyire természetesnek tűnik, még a nagy íróknál is állandó tanulási folyamat. A nyelvet tanulni egy magára valamit adó papnak szinte kényszerû feladat és kihívás. Oláh Dénes írói pennáját szerencsésen és gondviselésszerűen állítja az igehirdetés szolgálatába. Ettől válik jó könyvvé ez a szentbeszéd-gyűjtemény.

Mostantól már elfoglalhatja helyét az olvasók éjjeliszekrényén is, mint nélkülözhetetlen lelki olvasmány. Aki csak lazán fellapozza a szerző elmélkedéseit, azt is bevonja a Lélek abba a szellemi munkába, amelynek gyümölcse ez a kötet.

Népújság, 2009 dec. 19.

[1] /Oláh Dénes: Tekintetem a hegyek felé emelem (Zsoltár 121,1), Vasárnapi elmélkedések a "B" év szentírási szakaszai alapján, Kolozsvár, Verbum, 2009/

 LINK:

http://www.hhrf.org/nepujsag/09dec/9nu1219t.htm
« vissza
 
 

btz webdesign