Keresés
 
 
Megtekintve: 977 alkalommal
Alkalmi írások - Méltatások

A fehérvérűség keresztje

 

A fehérvérűség keresztje[1]

 

 

A fehérvérűség, vagy ismertebb nevén vérrák  (leukémia) évszázadok óta foglalkoztatja és  komoly dilemmák elé állítja a szakembereket. Szerzőnk, hivatásából fakadóan is, de testvérbátyjának elvesztése nyomán még inkább személyes indíttatást  érzett, hogy „utánajárjon az esetnek”, és a közvélemény előtt is feltárja frissen végzett kutatásának eredményeit.

Annál is inkább rendhagyó és hiánypótló ez a vállalkozás, mert hívő megközelítéssel, a modern kori hagiográfia képviselőit is felvonultatva, gazdag információs anyaggal, érdekességgel és tanulsággal szolgál olyan határterületekről, amelyeket a világháló posztmodern korában is meglehetősen újnak, sőt ismeretlennek vélünk.

Dr. Bakó Csongor, marosvásárhelyi kórházlelkész, a Keresztény Szó  folyóirat 2014-es nívódíjának birtokosa szokatlanul összetett, első látásra egymástól távol eső tudományterületeket „boronál össze”, tesz összeférhetővé ebben a könyvben. Mi  köze a fehérvérűségnek a szentekhez? Hogyan egyeztethető életük „tudománya” az orvostudomány területével? Hallottunk pl. Danny Georg-ról, Takashi Nagairól, vagy Timoteo Giaccardoról?  A könyvből megtudjuk, mi kötötte őket össze: a leukémia evilági bajnokai vagy túlvilági szószólói voltak!

Szenvedés és hit,  egészség és Krisztus keresztje, pusztító kór és öröklét, gyógyíthatatlan betegség és az egyház ispotályának „Főorvosa”, Jézus Krisztus nemcsak kibékíti és közös nevezőre hozza ezeket a területeket, hanem önmagában értelmet ad és segítséget nyújt a szenvedő embernek.

Az előttünk járó, szeretetüket a betegség ellenére is hősies fokban gyakorló szentek példájának gyógyító biztatása által izgalmas olvasmánnyá válik a kötet. Nehéz lesz letenni. A szerző alapos felkészültsége, teológiai és egészségtani szaktudományokban való jártassága pedig hitelesíti a mindvégig olvasmányosan, közérthető nyelvezettel megírt munkát.

[1] Dr. Bakó Csongor: Leukémiások patrónuskandidátusai, Fehérvérűségben szenvedők „védőszentjei” a katolikus egyházban c. könyvéhez. Verbum, Kolozsvár, 2015.
« vissza
 
 

btz webdesign