Keresés
 
 
Megtekintve: 1331 alkalommal
Alkalmi írások - Recenziók

A mikrofon szerelmese 75 éves

A mikrofon szerelmese 75 éves

Ajánló

 

          Ötvennyolc évvel ezelőtt, 1958 március másodikán Jakab Manyika bemondó ezekkel a szavakkal adta hírül a Marosvásárhelyi Rádió indulását: „Megszólalt a Székelyföld!”

          Ugyanennyi ideje, vagyis ötvennyolc éve dolgozik a rádiónál Toth Béla. Előbb mint technikus, majd mint szerkesztő és főmunkatárs. A 75 éves Toth Bélát köszönti ez az ünnepi kötet.

           Életútját követik nyomon a könyvben leírt interjúk, beszélgetések, vallomások. Irigylésre méltó a mikrofon szerelmesének életkedve, lelkesedése, a hallgatók tárgyilagos tájékoztatásában vállalt szolgálatkész fáradozása, amely egyébként mind a  mai napig frissen, edzésben tarja, „leköti” figyelmét, szeretetét. Az idő múlásának, az évgyűrűk nyomainak nem akarja jelét mutatni. Egy évtizedet bátran letagadhatna életkorából. Fáradhatatlan tenni akarása és érdeklődése sok rádiós riporter, kolléga és szakmabeli számára  egyaránt példaképként szolgálhat.

           Jelen kötet egy szeletnyit villant fel, mutat be a tartalmas, izgalmas, kalandoktól sem mentes, nehéz időket is megért életpályából. Emléket állít, csodálatra késztetve az olvasót, felelevenítve az erdélyi rádiózás úttörő történéseit, betekintést nyújt a szakmai és zsurnalisztikai boszorkánykonyhákba, hogy az utókor is szemlézgesse és okuljon belőle.

          Mi mást kívánhat az olvasó – az elismerés és a köszöntés mellett –, mint sok hasonló  kaliberű  médiás tanítványt, szenvedélyes zsurnalisztát, akik felmutatják a jó példák ösztönző erejét, akik alázattal és tisztelettel tudnak bánni riportalanyukkal, akik nem ódzkodnak a kiszállások és terepmunkák nyűgjeitől, a kulimunkától, az anyaggyűjtés és utánajárás fárasztó  és hálátlan előkészületeitől, akik tudnak rögtönözni, és  ha kell, kisujjukban van a sajtós-rádiós újságírás. Mi mást kíváhatnánk, mint azt: legyen ki átvegye tőle a stafétát, és olyan hévvel, szenvedélyes megszállottsággal álljon a hallgatók szolgálatára, mint, ahogyan azt Toth Béla tette, teszi.

          Közel húsz éves munkakapcsolatunk alatt jómagam is sokat tanulhattam, gazdagodhattam általa, amit a Gondviselés külön áldásaként élek meg.

Kedves Tóth Béla bátyám: Ad Multos Annos!

Isten éltessen sokáig!

 

Lásd még:

 Sármási-Bocskai János: Toth Béla, a mikrofon szerelmese, Bookyard Kiadó, Marosszentgyörgy, 2016

 
« vissza
 
 

btz webdesign