Keresés
 
 
Megtekintve: 1466 alkalommal
Alkalmi írások - Élménybeszámolók

Élménybeszámoló – Pogány-havasi Búcsú

 

 

Élménybeszámoló – Pogány-havasi Búcsú

 

 

Június 27-én, Szent László napján különleges „kicsi” búcsút tartottak a Csíkszépvíz fölötti, csaknem 1300 m tengerszint fölött fekvő Pogány-havas tövében. A főegyházmegye érseke, dr. Jaku­binyi György, több mint félezer, jobbára gyalogosan kizarándokolt szépvízi és környékbeli hívő és elszármazott jelenlétében felszentelte és megáldotta a Kicsi-Pogány-havas tetejére épített új haranglábat és harangot, valamint az egykori kápolna régészetileg feltárt és újjáépített kőalapzatát.

A szépvíziek, élükön a polgármesterrel, a közbirtokossággal és az egyházközség plébánosával felemelő ünnepséggel tisztelegtek védőszentjük emlékének. Mindenki megmozdult. Ki kétkezi munkával, ki a tervezéssel, ki a kivitelezéssel, ki a finom falatokkal – de alig egy év alatt megtakarították és kialakították az erdőtől csaknem száz év után visszahódított területet, amely egy ősi kápolna alapjait – mint titkot – rejtegette és védte a betolakodó, idegen kezek elől.

Az Erdélyt Moldvával összekötő hegyi út mentén, a csík­somlyói zarándoklat útvonalába eső, fogadalmi kápolnáról több korabeli oklevél, katonai térkép is említést tesz. Jelenlegi ismereteink szerint a pogány-havasi Szent László-kápolnát a Visconti által 1699-ben készített térkép tünteti fel először. Bizonyára szerepet játszott a csíki imádkozó emberek hite és Szent László tisztelete, amelyet nemcsak ezzel, hanem a közeli, széphavasi kápolna építésével, a búcsús zarándokok elkísérésével és fogadásával is kifejeztek.

Jó volt ünnepelni a fenyvesek között. A főpásztor önfeledt és buzdító beszéde, a szépvízi közösség ünnepi műsora, a vendégszerető emberek közös együttléte és emlékeink felidézése, a huszárok kísérte érseki hintó és nem utolsósorban a lélegzetelállító panoráma látványa a hegyek tetején, amerre a szem ellát – Tábor-hegyi élményt kölcsönzött a jelenlévőknek. Köszönet a faluközösségnek az összefogásért, az ízléses, tájba illő és Szent László tiszteletéhez méltó emlékhely kialakításért.

Bízom abban, hogy esztendő fordultával már Szent László-ereklyéje is érzékelhetőbbé teszi a székelyek szentjének égi pártfogását. Mivel a szépvíziek a búcsút a hét végén tartják, már most megfogalmazódott a jelenlévőkben, hogy június 27-én, László napján mostantól minden évben kizarándokolnak a Pogány-havasra a kápolnához, kicsi búcsút tartani.

A pogány-havasi Szent László-emlékhely újonnan felszentelt harangja messze zúg, bérceken át, hazahívja idegenbe szakadt hazánkfiait is, őseik földjére.

Vasárnap, 2o12július 6.

 LINK:

http://www.vasarnap.katolikhos.ro/index.php/28-szam-2012-julius-9/687-panorama1158/1513-szent-laszlo-emlekhely-a-pogany-havason

 
« vissza
 
 

btz webdesign