Keresés
 
 
Megtekintve: 1421 alkalommal
Alkalmi írások - Élménybeszámolók

Czakó Gábor előadása a marosvásárhelyi Családkonferencián,

 

Czakó Gábor előadása a marosvásárhelyi Családkonferencián

 

         Szombaton, szeptember 25-én, a gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának szervezésében Czakó Gábor, magyarországi író, hatgyerekes édesapa előadást tartott a népes számú hallgatóságnak „A kettő egy test lesz” címmel. A Duna tévé Beavatás-sorozatából is ismert esszéíró egy háromnapos, – „Család: egység, többség, közösség” – mottójú konferencia vendégeként érkezett Marosvásárhelyre, ahol többek között Csató Béla, csíkszentkirályi plébános, volt marosi főesperes, Domokos Tamás és Ilona csíkszeredai házaspár, valamint Böjte Csaba OFM tartottak előadást. 

         A marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Ház zsúfolásig megtelt nagytermében Czakó Gábor többek között kihangsúlyozta a család szentháromságos szerepét, hiszen a „Szentháromságos egy Isten önmagát vetítette ki az emberre, amikor férfit és nőt alkotott, hogy ketten egy testé legyenek”. Mint azt előadásában érdekesen és szokatlanul új felismerésekkel is kibontotta, a családban akkor lesz egység, „ha Isten tulajdonságai –szeretet-szépség-jóság-igazság- a házastársak között is fedik egymást.” Az a szép, amit szeretünk, és az az igaz, ami jó is. Ahogy frappánsan fogalmazott: „a szülő észreveszi az óvodában a legszebb gyermeket, mégis a sajátját viszi haza”…A Teremtés könyvét magyarázva Czakó Gábor utalt arra, hogy „amikor Isten társat teremt a férfinak, és azok ketten egy testté lesznek, a szerző nem annyira a párzásra, a szerelmi együttlétre gondolt, hanem elsősorban a létbeli egységre”. „Az egy testté válás új minőség. Ennek az egységnek ragasztója maga Isten”. Csak az a boldogság, házastársi-családi egység tartós, „amely Istenből árad, és amelyet nem akarnak a felek megtartani maguknak, hanem továbbadnak.” „A köztük lévő folyamatos csere, áradás, kommunikáció által lesz friss, eleven az életük. Másképp megromlik.”

„Ha a házaspár elfogadja az Istentől áradó javakat, -melyek kifogyhatatlanok,- akkor a házasság, maga is az Isten-szeretet, az Isten-szerelem jelenléte a földön.”

         Czakó Gábor szerint tulajdonképpen ezt jelenti misztikusnak lenni: „megtapasztalni Istent egymásban, az együttimádkozásban, egymás megismerésében.”

„Az ismeret nem intellektuális, hanem azonossá válni szavunkkal, gondolatunkkal, a másikkal.” 

         Az író ezután az újszövetségi képeken – gyermek Jézus, Mária és a kánai menyegző, valamint Jézus meghagyása a kereszten- szemléltette, hogy „a házasságban Isten családtagjai leszünk.” Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha rossz a „ragasztó”, hiányérzetünk támad, a sátán, a hazugság atyja lassan kiírtja belőlünk Isten tulajdonságait. Ebből lesz a „tagadás, az istentelenség, amikor megvetjük a lábunkat, nem engedünk a kegyelem erejének. Elkezdünk szerezni, meghódítani egy újabb valakit, egyre mohóbbak leszünk, és az Isten országa helyett a viszály, a sóvárgás, pokol költözik be életünkbe.”

Az előadás végén az író hallgatói kérdésekre válaszolt, majd a magával hozott régebbi és újabb könyveit dedikálta az érdeklődőknek.

         A délutáni kerekasztal megbeszélésen Czakó Gábor, Domokos Tamás és Ilona, valamint Nisztor István és Éva beszélgettek válaszolva a körvezető kérdéseire. Tapasztalataikat, személyes élményeiket osztották meg a jelenlévőkkel, akik képet kaphattak arról, mit jelent nagy családosnak lenni, melyik gyerek milyen változást hozott, mit jelent a nevelés, a személyes példa, meg, hogy az anyuka és apuka elsősorban férj és feleség egymás számára. A színes és élvezetes, őszinte válaszokból kiderült, bizony volt úgy, hogy nem különösen tervezték a nagycsaládot, hanem elfogadták Isten ajándékát, mint ahogy „a béka belefő a levesbe”(Nisztor I.). „Az egykével szétszakad a társadalom szövete, a kettő meghasonulás, a három egyensúly, a négy önnevelés, az öt és hat meg a sokféleség öröme, ahol már egymást nevelik.

         A legkisebb a leggazdagabb gyerek, mert a többi tapasztalatából gazdagszik, így a legsokoldalúbb. És minden családban van szaktekintély -valamiben”(Cz.G.). Ez a karizmák gazdagsága. A nagycsalád nagy áldás, és sok öröm. Egymást érik benne a születésnapok vagy egyéb ünnepek. Volt, aki olyan tapasztalatról is beszámolt, hogy Isten mindig a gyermek megérkezése után áldotta meg valamilyen különös örömmel, sikerélménnyel. De nagyon fontos megtanítani a gyermeket, segíteni a házimunkában, részt venni a család gondjaiban, érezze az egységet. „A család dinamikus hierarchia. Nincs demokrácia, hogy pl, három megszavazza, hogy a negyedik benyúljon a konnektorba…És ezt a szülők jóváhagyják.” -mondta Czakó Gábor. Minden kérdésben valaki a legjobb. Ezek a karizmák. Ezt felismerni, egymásban megbecsülni, kihozni a másikból, ez a nevelés művészete.

Több gyerek több gond, de nagyobb támasz is. Ha a szülők közti kapcsolat jó, ebből következik a gyermekekkel való törődés, szeretet is. 

         A Domokos házaspár, aki négy gyermeket köszönhet Istennek, felidézte, életük nehezebb és fájdalmasabb szakaszait, de pontosan akkor tapasztalták meg csodálatosan az isteni gondviselés nagylelkű megnyilvánulását. Czakó Gábor még hozzátette: fontos, hogy „a gyereknek legyen humora. Az élet nem viselhető el humor nélkül. Ez nem más, mint lássunk a dolgok mögé, ne csak a színét, hanem a visszáját is. Tanuljunk meg derülni magunkon.” A gyermek őszinteségét és a személyes példa fontosságát emelte ki Nisztor István és Éva, akik négygyermekes szülőkként vallják: „a gyermekek előtt nem lehet színészkedni. Ők átlátnak a szülőn.

Az apa menjen gyermekeivel templomba, és ez a legjobb példa."

         Domokos Tamás szerint „a gyerek nem a tökéletes szülőre vágyik, hanem az őszinte szülőre.” Az utolsó körkérdés az unokákra és a nagyszülői szerepre vonatkozott, amelyről a hatgyermekes Czakó Gábor beszélhetett tapasztalatból. Elmondása szerint „az unokákkal már bonyolódik a helyzet, mert mindenik külön család, saját szülőkkel és testvérekkel. Nem laknak már az idősekkel, ezért a nagyszülői szerep sokkal felelősebb kell, hogy legyen.” Az ő esetükben Éva felesége az unokák számara is a családi tűzhely központja.

2010 szeptember 24, Marosvásárhely
« vissza
 
 

btz webdesign