Keresés
 
 
Megtekintve: 972 alkalommal
Szövegeim kritikái, méltatások, recenziók - Recenziók

Szentes Szidónia: Vadócba rózsát oltok...

 

Szentes Szidónia: Vadócba rózsát oltok...

 

 

         Sebestyén Péter római katolikus lelkész Családi szentély című kötete hiánypótló olvasnivaló.

         A kötet a marosvásárhelyi rádióban elhangzott, családról szóló előadásokat tartalmazza. A család stabilitása napjainkban igencsak megingott, pedig itt „feezzük fel, hogy elfogadnak, hogy befogadnak (...). A családban tanulunk meg szeretetet adni és kapni (...). A családban tapasztaljuk meg, hogy vagyunk valakik, de nem vagyunk a világ közepe (...), hogy vándorok vagyunk a földön s az élet nemegyszer versenyfutás az idővel (...). A családban tudatosul bennünk először, hogy a szeretetben egy életen keresztül növekednünk kell.” (idézet a kötetből)

         Tóth Béla szerkesztő-riporter a hétköznapi emberek kérdéseit fogalmazza meg. Külsőség-e a templomi esküvő? Miért hazugság a próbaházasság? Miért jó a természetes családtervezés? Miért nem engedi meg a katolikus egyház a válást? Miért nem ért egyet az egyház az abortusszal? Hogyan lehet úgy beosztani az anyagi javakat, hgy ne váljanak konfliktusok forrásává? Miért nem tudunk hatni gyermekeinkre? Mit lehet egy gyermektől tanulni? Taníthat-e a hit? Mi az oka az állandó időhiánynak? Miért kell mindig megbocsátanunk? Hogyan lehet keresztény módon megöregedni? Hogyan fér össze a keresztény hit és a politika?

         A válaszok az egyház tanításán átszűrődött személyes tapasztalatok fényében fogalmazódnak meg. Olyan élethelyzetek kerülnek terítékre, amelyekkel nap mint nap szembesülünk: gyermekvállalás, hűség, féltékenység, generációk közti kapcsolat, gyermeknevelés, családi erőszak, alkoholizmus. A fiatal lelkipásztor olvasmányosan tárja elénk az egyház hivatalos álláspontját. Nem tiltásokat ír elő, hanem egy utat rajzol meg, amelyen haladva békében élhetünk önmagunkkal és Istennel.

         A kötet megoldásokat kínál felmerülő problémáinkra. Haszonnal olvashatja mindenki, aki családban él vagy családot szeretne.

         Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld, idézi a szerző Mécs László költő sorait. Sebestyén Péter kötete rózsa a vadócban.

  Erdélyi Napló 2004. május 8.
« vissza
 
 

btz webdesign