Keresés
 
 
Megtekintve: 1319 alkalommal
Belföldi

A hit védelméért és a rászorulók megsegítéséért

A hit védelméért és a rászorulók megsegítéséért

Nyílt nap és házszentelés a Máltai Segélyszolgálatnál

 

Fotó: Nagy Tibor

         Családias hangulatban zajlott szombaton a marosvásárhelyi Máltai Segélyszolgálat szépen felújított és kibővített Berek utcai székhelyén tartott nyílt nap. Az ez alkalommal felszentelt új Máltai-ház elkészültével a helyi közösség régi álma vált valóra. Egy olyan lelkes közösségé, amely immár 25 éve munkálkodik a rászorulók megsegítésén. 
         A szombat délutáni, nyílt nappal egybekötött ünepségen ft. Oláh Dénes főesperes, valamint Palkó Ágoston és Sebestyén Péter római katolikus plébánosok Isten áldását kérték a felújított Máltai-házra, az ottani emberekre és az ott zajló tevékenységekre.
         A 25 éves marosvásárhelyi Máltai Segélyszolgálat léte szorosan összefonódik a Tulit családdal, hiszen amint az ünnepségen is elhangzott, Tulit János és felesége, Viktória lelkiismeretes munkája és kitartása nélkül a helyi szervezet ma nem lenne az, ami. A felújított és kibővített Máltai-ház elkészültével a helyi közösség régi álma vált valóra. Az utóbbi években Tulit János, valahányszor megfordult szerkesztőségünkben, mindig lelkesen számolt be, mennyit haladtak a ház építésével, milyen nehézségekbe ütköztek. Mindvégig szívügyeként kezelte a korszerű, tágas székhely létrejöttét, és mára bebizonyosodott, kellő hittel és kitartással az anyagi korlátok is legyőzhetők.
Az elmúlt 25 évre való visszatekintőjében Tulit János elmondta, a máltaiaknak két fő feladatuk van: a hit védelme és a rászorulók megsegítése.

         A szervezet már a 2001 előtti időszakban gyógyszert, élelmet hozott külföldről, és szétosztották a szegényeknek. 2001 után egyre bővült a máltaiak nagy családja, szűk lett a székhely, szükségessé vált a bővítés, ám a beruházás meghaladta a szervezet anyagi lehetőségeit.

         Első lépésben téglajegyek árusításával próbálták összegyűjteni az építkezéshez szükséges pénzt, de végül sikerült olyan önzetlen támogatókat találni, akiknek köszönhetően végre megvalósult a helyi máltai közösség álma: barátságos, az eddigihez képest sokkal tágasabb székhelyt tudhatnak magukénak. Sorra jöttek a támogatók, hiszen tudták, nemes cél érdekében adakoznak. Ki amivel tudott, azzal járult hozzá az építkezéshez, adományba kapták a Máltai-ház ablakait, a lépcsőt. Az új épületben végre meg tudják valósítani terveiket, a földszinti Szent Erzsébet teremben például nappali foglalkoztatót tartanak idősek számára. Tulit János szerint erre nagy szükség van, mivel sok az olyan idős ember, aki úgy érzi, gyerekei magára hagyták. Az elkeseredés gyors leépüléshez vezet, ezt próbálják megelőzni a nappali foglalkoztatóval. Itt napi nyolc órát aktívan eltölthetnek, kisebb feladatokat is kapnak az idősek, hogy érezzék hasznosnak magukat.

         A Máltai-házban a fiataloknak is kialakítottak egy emeleti termet, és tervezik, hogy az elkövetkezőkben nehéz helyzetbe került időseknek adnak ideiglenes szálláshelyet.

         Évente négyszáz rászorulón segítenek


         A máltaiak segítőkészsége számos területen megmutatkozik, a 25 év alatt az idősek mellett szegény sorsú családokat és tehetséges fiatalokat is felkaroltak. – Évente több mint négyszáz személyt segítünk, ha ezt beszorozzuk huszonöttel, kiderül: több ezer személy érezhette, hogy valaki mellette áll a nehézségben – mutatott rá Tulit János. A személyi jövedelemadó 2 százalékából összegyűjtött összegből több mint húsz rászorulónak egész évre biztosítják a mindennapi kenyeret, karácsonykor töltött káposztát főznek, több mint félezer tölteléket osztanak szét az elesettek között, segélyszállítmányt juttatnak a természeti katasztrófa sújtotta családoknak, és mindemellett hátrányos helyzetű családokban nevelkedő, de tehetséges gyerekeket is támogatnak, például a szászrégeni hangszergyár igazgatójának a felajánlásaként szombaton a Művészeti Líceum két diákját egy-egy hegedűvel ajándékozták meg.

         A Művészeti Líceum diákjaival szoros kapcsolatban állnak, alkotótáborokat szerveznek, és az itt született munkákat a nemkormányzati szervezetek vásárán értékesítik, a bevétel felét a diáknak adják, felét pedig a következő alkotótábor megszervezésére fordítják. – Istennek adunk hálát azért, hogy felebarátaink adományai által tudunk segíteni másokon – nyugtázta Tulit János.

         A rászorulók megsegítése mellett a hit védelme jegyében munkálkodik a szervezet, zarán-dokutakat szerveznek, amelyen minden máltai tag részt vesz, függetlenül attól, hogy gyalog vagy busszal teszik meg a kitűzött távot. Minden évben az adventi időszakban koszorút készítenek, amibe jelképesen mindenki belefonja a kívánságait, nehézségeit.


         A marosvásárhelyi Máltai Segélyszolgálatnak 48 önkéntes tagja van, idősek és fiatalok egyaránt. Tulit János hangsúlyozta, az utánpótlást, a fiatalokat igyekeznek arra nevelni, hogy kellő empátiával forduljanak embertársaik felé. – Ha valakinek segélycsomagot viszek, nemcsak beadom az ajtón, aztán megyek tovább, az is ugyanolyan fontos, hogy szóba álljak az emberrel, meghallgassam a gondjait. Ez is hozzátartozik a segítséghez – véli a nyugalmazott építész, aki úgy érzi, nyugdíjas éveire Isten azt a nemes faladatot szánta neki, hogy építse a máltai közösséget és a rászorulók felkarolásán munkálkodjon.


         A szombati eseményen Tulit Viktória, a szervezet vezetője munkájuk elismeréseképpen emléklappal köszönte meg a tagok lelkiismeretes munkáját, a rendezvény hangulatát pedig diákok előadásai, valamint a máltaiak csoportjának a műsora tette még ünnepélyesebbé. Többek között a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola diákjai Radványi Hajnal máltai tag Szent Erzsébet című művét adták elő, Szőllősi Katalin, a Művészeti Líceum tanulója pedig hegedűjátékával örvendeztette meg a hallgatóságot. 

MENYHÁRT BORBÁLA

LINK:

http://www.e-nepujsag.ro/op/article/hit-v%C3%A9delm%C3%A9%C3%A9rt-%C3%A9s-r%C3%A1szorul%C3%B3k-megseg%C3%ADt%C3%A9s%C3%A9%C3%A9rt
« vissza
 
 

btz webdesign