Keresés
 
 
Megtekintve: 328 alkalommal
Alkalmi írások - Publicisztika - közélet

Jajj nektek, székelyek...

 Jajj nektek, székelyek...

Ha szívósabbak vagytok, mert még a globalizáció nem mosta ki ellenálló génjeiteket, azért, ha meg ki meritek jelenteni önálló véleményeteket, fenntartásaitokat a divattal szemben, azért.

Ha nem kaptátok el idejében a vírust, azért, ha meg minden aprósággal nem szaladtok orvosért, azért.

Ha nem terjed nálatok a vírus „rendesen”, azért, ha meg gyengén „oltakoztok,”[1] azért.

Ha külföldre mentek dolgozni, azért, ha meg kalandvágyból itthon maradtok, azért.

Ha akartok menni Csíksomlyóra, a búcsúra, azért, ha meg oltási igazolvány nélkül akartok menni, azért.

Ha katolikusok vagytok, azért, ha meg az orvostudományra hallgattok, azért.

Ha szeretitek a cigányságot, azért, ha meg a tájba simuló politikusaitokra hallgattok, azért.

Ha bíztok egyházatokban, azért, ha meg hiteteket nyilvánosan is megvalljátok, azért.

Ha megtöltitek Kolozsvárt egyetemistával, azért, ha meg a Transindex portálon művelődtök,[2] azért.

Ha Erdélyt ti tartjátok el papokkal, pityókával, fával, borvízzel, azért, ha meg hűségesek maradtok őseitek hitéhez, azért. Miközben Kolozsvárról emberemlékezet óta egy pap ki nem került…

Ha fával fűtötök, és ki nem állhatjátok a medvéket, azért, ha meg városra költöztök és eltáposodtok, azért. 

Ha a magyarországi médiából (is) tájékozódtok, azért, ha meg nincs időtök fészbukozni, azért.

Ha bütürmec, rátarti, konok fejű rendes embereknek tartanak a többiek, azért, ha meg nem sietitek el a „modern” világhoz alkalmazkodást, azért.

Ha folyton folyvást komolyan hisztek vezetőiteknek és odaálltok melléjük, azért, ha meg becsapnak és átvernek, manipulálnak titeket és hazudnak nektek, azért.

Ha küzdötök az anyanyelvért, kultúrátokért, az autonómiáért, azért, ha meg a kis lépések politikájával minden értéketeket feladjátok és áltolerancia címén áruba bocsájtjátok, azért.

Jaj, nektek, mert keveset beszéltek és többet cselekedtek, és az első családi veszekedés után nem szaladtok pszichológushoz vagy válóperes ügyvédhez, hanem elfogadjátok az élet Isten alkotta rendjét, mert manapság ez nem divat.

Jaj, nektek, mert bírjátok az agyelszívást, a hazug ideológiákkal irányított nemzetrombolást, miközben ti mégis újjászülettek, és hisztek Isten jövőt ajándékozó szeretetében.

Jaj, nektek, mert ti nem féltek a haláltól, nem túlélni, hanem élni akartok és tudtok.

Jaj, nektek, mert szívós akarattal ragaszkodtok szülőföldetekhez és hagyományaitokhoz akkor is, ha ebben most már a magyarul beszélő testvéreitek között is kisebbségbe kerültetek.

Jaj, nektek azért, mert túl sok őszinte naivság, tisztaság, idealizmus és karakánság rekedt belétek, s a piaci szereplők azért panaszkodnak, mert nem pazaroljátok a pénzt, hanem megspóroljátok és félreteszitek gyermekeiteknek.

Jaj, nektek, mert Székelyföldet sokan úgy képzelik el, mint egy rezervátumot, ahol túl hideg van és elmaradottság, de közben belőletek jól meg lehet élni, rajtatok lehet élősködni, jók vagytok búnbaknak minden társadalmi bajért, a székely jóhiszeműségét pedig a végtelenségig ki lehet használni.

Jaj, nektek, mert nem a tiétek sem az erdők, sem a vizek, sem a kokojza, sem a gomba, és mindenki más parancsolni akarna nektek. De hogy titeket megkérdezzen, s álláspontotokat érvényre juttassa, arra senki sem hajlandó.

Jaj, nektek, mert egyetlen fegyveretek van, amelyet minden oldalról ki szeretnének csavarni a kezetekből. De jó nektek, mert ebben a „projektben” az önrészt Jézus Krisztus és a Szűzanya biztosítja.

Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

[1]https://szekelyhon.ro/aktualis/nem-ijedtek-meg-a-betegsegtol-nem-is-kerik-az-oltast

[2]https://itthon.transindex.ro/?cikk=29026&tar_gyongyi_8222amig_mashol_oltakoznak_addig_mi_hargita_megyeben_temetunk822

 

LINKEK:

https://eszm.ro/2021/05/06/jaj-nektek-szekelyek/

https://imalanc.ro/w/sebestyen-peter-jaj-nektek-szekelyek/

 

 

 

 
« vissza
 
 

btz webdesign