Keresés
 
 
Megtekintve: 17565 alkalommal

Önéletrajz

Csíkszentmihályon születtem, és édesanyám is ott dajkált - ugyanis 1973-ig ott teljesített kántori szolgálatot, - mégis szépvízinek vallom magam. Alcsík és Felcsík találkozik bennem, „oldal-csíki” székelyben, hiszen Szépvíz, gyermekkorom színtere éppen Csík vármegye közepén, ill. onnan kissé keletre, néhány kilométerre a csíksomlyói Szűzanya „lábától”, a Pogány-havas alatt helyezkedik el.    

 
  további fotók

Isten az én drága, az Úrban megboldogult szüleimen - akik egyszerű munkásemberek voltak - és egyházi közösségemen, de nem utolsó sorban gyermekkorom papbácsiján, +Szilágyi Istvánon keresztül szólított meg. Ahogy telnek az évek, egyre jobban tudatosul bennem a Gondviselés titokzatos terve. A papi hivatás mellett, vagy inkább azon keresztül visszhangra talált bennem a történelmi Székelyföld nagy Áronjainak példája, messze mutató alakja. Gábor Áron küzdeni akarása és tettrekészsége, Tamási Áron szülőföld és anyanyelv szeretete, Márton Áron, az emberkatedrális sziklaszilárd hite és szíjas székely konoksága, Szépvíz és a székelyek védőszentjének, Szent Lászlónak  az álmait és hitvallását valósították meg.

A majd két évtizednyi rádiós nép- és 25 évnyi egyházszolgálatom ezért erősítette meg bennem az elhatározást, hogy kiálljak korunk írott és virtuális "areopagusaira", mint templomon kívüli fórumokra, és hirdessem az igét „akár alkalmas akár alkalmatlan”. Ez kényszerű kötelességem és meseszép feladatom egyszerre, melyet minden porcikámmal mégis szívesen vállalok. Pennámmal és hangommal, értelmemmel és egész szívemmel Isten szolgálatában akarok állni. Ez vezérel akkor is, amikor gondolataimat papírra vetem.
Az írás számomra most már létszükséglet. Állandó, nyugtalanító késztetés, hogy gondolataimat, meggyőződésemet, értékrendemet, életbeli alapállásomat másokkal is közöljem, örömhírként megosszam.

Kedves olvasó testvérem, ha ide bukkannál, világhálós szörfözgetés közben, erre a szép, és félelemmentes, gyönyörű kalandra hívlak Téged is.

Ne tétovázz, olvasd az Örömhírt. Lelked szomját oltsd az örök élet vizével.

 

 

 

              Aktuális

Keresztmalac
Köpecziné magára kapta a pongyolát, és a kapuhoz sietett.
tovább

„Nagy Testvér"
Próbálom kibogozni a szálakat.
tovább

Brandek kora
Két, nemrégen elhangzott kijelentést raknék egymás mellé, ami jól tükrözi korunk mentalitását.
tovább

Azúrkék Voronyecben
Engedve a régóta ösztökélő külső és belső csábításnak, egy napos körutazás erejéig belekóstoltam Bukovinába.
tovább

Schlett Ilona: Sebestyén Péter: Ezüstbeszéd
Huszonöt év alatt sok homília, egyházi és világi alkalmakkor elhangzott beszéd születik: ezeket válogatta és gyűjtötte kötetbe ezüstmiséjére készülve a Marosvásárhelyen szolgáló szépvízi származású plébános.
tovább

A Szűzanya végrendelete
A négy Mária-dogma: Mária mennybevétele, Mária szüzessége, szeplőtelen fogantatása (1854, négy év múlva lourdes-i jelenés), istenanyasága. Időben, ami a legkorábbi, az a legkésőbb kihirdetett hitigazság (1950).
tovább

Egérút
Lajos atyát nemrég helyezték plébániára.
tovább

Mária Magdalából
Mária Magdolnát a kurtizánok, a megesett lányok védőszentjének tartják.
tovább

A beszólás joga
Ma már két tinédzser egy-egy okostelefonnal és egy szélessávú internethozzáféréssel meg tud szorongatni egy polgármestert.
tovább

 

 

 

 

 Isten hozott!

Baráti, testvéri üdvözlettel köszönt:
péterpáter

 

 
 
       

Pogány-havastól az Ady negyedig - Interjú Sebipáterrel (.docx)

Adatok Sebestyén Péter tevékenységéről. In: Transindex. Udvardy Frigyes: A romániai magyar kisebbség történeti kronológiája 1990-2006  

 

btz webdesign